TGC: ”Gazetecilere saldıranlar korunuyor”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de 66 gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazetecilere saldıranların ‘cezasızlık’ uygulamasıyla korunduğunu, otosansür ve sansürün yaygınlaştığını belirtti.

TGC’den yapılan açıklamada, yazı işleri müdürü ve başyazarı olduğu Serbesti Gazetesi’ndeki yazılarında İttihat ve Terakki yönetimini eleştirdiği için 6 Nisan 1909 günü Galata Köprüsü’nde vurularak öldürülen Hasan Fehmi Bey’in Türkiye’de ilk basın şehidi olarak tarihe geçtiği belirtilerek, ”Bugüne kadar her siyasi görüşten 66 gazeteci kurşunlarla,  bombalarla öldürüldü” denildi.

Basın ve düşünceyi İfade özgürlüğünün, demokratik toplumun en temel özgürlüklerinden biri olduğu vurgulanan açıklamada, su görüşlere yer verildi:

”Ancak dünyada ve Türkiye’de tarih boyunca siyasi ve ekonomik iktidar odaklarının basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü hedef seçtiğine ve gazetecilerin öldürüldüğüne tanık oluyoruz. Gazeteci cinayetlerinin planlayıcılarıyla,  tetikçileri ortaya çıkarılamadı. Faili meçhul dosyaları TBMM’de ele alınamadı.

Günümüzde iktidarın demokratik olduğunu söylediği bir ülkede de gazeteciler işsizlik, sözlü ve fiziksel saldırı, gözaltı ve tutuklama baskısı altında halkı bilgilendirmeye çalışıyor. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne tahammül edilemediği için yine çok sayıda meslektaşımız cezaevinde tutuluyor.

Devlet kurumları ve ekonomik araçları medya kuruluşlarını susturmak için kullanılıyor. Oto sansür ve sansür yaygınlaşıyor. Yaygın ve yerel medyadaki bağımsız gazetecilere yönelik sözlü ve  fiziki saldırılar sürüyor ve sorumluları ortaya çıkarılmıyor. Gazetecilere saldıranlar ‘cezasızlık’ uygulamasıyla korunduğu için yeni bir gazeteci cinayeti olması an meselesi.

6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü’nde, hayatını kaybeden 66 gazetecinin anısı önünde saygı ile eğiliyoruz. Gazetecilik mesleğini savunmaya sürdüreceğimizi kamuoyunun bilgisine tekrar sunuyoruz.”