TBMM’de 23 Nisan özel oturumu tartışmalı geçti

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 97. yıldönümü nedeniyle düzenlenen özel oturuma tartışmalar damga vurdu.

Oturuma dinleyici locasından katılan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan Meclis’e geldiÄŸinde yalnızca AKP’li vekiller ayaÄŸa kalkıp alkış tutarken diÄŸer vekiller yerlerinden kalkmadı ve ErdoÄŸan’ı alkışlamadı.

Oturumda ilk tartışma saygı duruşu gerekçesiyle yaşandı.

Ä°stiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Meclis BaÅŸkanı Kahraman, konuÅŸmaya baÅŸlayınca CHP’li bazı milletvekilleri Mustafa Kemal Atatürk için saygı duruÅŸunda bulunulmadığını anımsatarak, tepki gösterdi. Kahraman, konuÅŸmasını tamamladıktan sonra CHP Grup BaÅŸkanvekili Levent Gök, saygı duruÅŸunda bulunulmasını rica etti. Bunun üzerine Kahraman, “Biz bütün tarihi ÅŸahsiyetlere saygı duyarız. Bugüne kadar tabirlerimize böyle bir durum mevzu bahis olmadığı için bunu yapmadık” dedi.

Yıldırım: Meclis daha da güçlendi

Oturumda konuÅŸan AKP Genel BaÅŸkanı ve BaÅŸbakan Binali Yıldırım, 16 Nisan’ın ardından TBMM’nin daha da güçleneceÄŸini ifade etti:

“Milletimiz, bu deÄŸiÅŸiklik yönünde kararını vermiÅŸ ve böylece cumhurbaÅŸkanlığı hükümet sisteminin önümüzdeki genel seçimden itibaren devreye girmesi benimsenmiÅŸtir. Yeni deÄŸiÅŸiklikle birlikte yüce Meclis, daha da güçlenmiÅŸ ve asli iÅŸleri yasama ve denetleme konusundaki görevleri artarak, devam edecektir. Hedefimiz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmaktır.”

Kılıçdaroğlu: Milli iradeyi sattınız, vicdan azabı çektiğinizi biliyorum

Ä°kinci tartışma ise CHP lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun konuÅŸması sırasında yaÅŸandı.

KılıçdaroÄŸlu konuÅŸmasında baÅŸkanlık sisteminde Meclis’in yetkilerinin azaltılmasını ÅŸu sözlerle eleÅŸtirdi:

“Mühürsüz seçim ile bizler yani biz milletvekilleri bu kürsüye çıkıp bir bakan bir sözlü soru dahi soramayacağız. Soruyu sorsak dahi Sayın Bakan bu kürsüye çıkıp cevap verme tenezzülünde bulunmayacaktır. Yaratılan bu tabloyu vicdanı olan herkesin iyi duymasını temenni ederim.

“Söylediklerimin sizi rahatsız ettiÄŸini biliyorum. Vicdan azabı çektiÄŸinizi de biliyorum.

“Milli iradeyi sattınız. Milli irade varsa milli irade burada tecelli etmiÅŸtir. Tarih millet egemenliÄŸini feshetme yetkisini bir ÅŸahsa veren milletvekillerini unutmayacaktır.”

KılıçdaroÄŸlu’nun sözlerine AKP sıralarından itirazlar yükselince CHP lideri “Beni dinlemek zorundasınız” dedi, Meclis BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman da “Hatibe müdahale etmeyelim” uyarısında bulundu.

Kemal KılıçdaroÄŸlu, Ä°smail Kahraman’a da “Sayın BaÅŸkan, siz yeni rejimde sayın cumhurbaÅŸkanın vekalet edemeyeceksiniz yeni sistemde sayın cumhurbaÅŸkanına seçilen deÄŸil atanan biri vekalet edecektir” sözleriyle seslendi.

Kahraman ise KılıçdaroÄŸlu’na “Kuvvetler ayrılığının birbirine karışmaması demokrasinin esaslarındandır. Bendeniz meclis baÅŸkanı olarak yürütmenin de içinde bulunmuÅŸ olmanın verdiÄŸi sıkıntıları bilirim. Ben yasamanın başındayım yürütmenin deÄŸil. Sadece bu noktadaki arzımı ifade ettim” sözleriyle yanıt verdi.

Meclis’te HDP adına da Grup BaÅŸkan Vekili Ahmet Yıldırım söz aldı.

Yıldırım: Çocuklar üzerinde eril ve militarist bakış açısı

KonuÅŸmasına “GeleceÄŸimiz saflığı niÅŸanesi saflığın yumakları tüm çocukların bayramını kutluyorum tüm dünya çocuklarına savaÅŸsız özgür mutlu bir yaÅŸam diliyorum. Tüm halkımız ve Ä°slam aleminin mübarek miraç kandilini kutluyorum” sözleriyle baÅŸlayan Yıldırım şöyle devam etti:

“Ä°lk Meclis’e, herkes kendi rengi kültürü ve kimliÄŸiyle seçilip gelen milletvekilleri kendi kimlikleri hatta kıyafetleriyle geldiler. Sonraki dönemler bu tekçi ruh sayesinde askeri darbelerle karşılaÅŸtı. Ãœlkede siyaset sahnesinde onyıllar ve nesiller heba oldu.

“En son Çözüm Süreci olarak adlandırılan devletin Kürt halkıyla 100 yıla sarih sorununu çözmesi ve bir barış ikliminde bütün sorunları tartışması ise 30 Ekim 2014 MGK’sı ile maalesef bozuldu ve AKP hükümeti Çözüm Süreci’ne son noktaya koydu.

“Bugün Sur’un, Cizre’nin, Yüksekova’nın operasyonlarını yöneten komutanların tamamı bir terör örgütünün üyesi olmak suçlamasıyla içerideler.

“Ãœlkemiz maalesef eril ve militarist bakış açısını çocuklarımız üzerinden devam ettirmektedir.

“Devlet çocuklara yatırım yapacağına çocukların kalacağı cezaevlerine yatırım yapar hale gelmiÅŸtir.

“Ãœcretsiz ana dilde eÄŸitim, tartışma götürmez bir evrensel haktır.”

Bahçeli: 23 Nisan 1920 inkar edilmeyecektir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise şunları söyledi:

“Egemen olan, söz söyleyen, karar veren, geleceÄŸi belirleyendir. TBMM yeni bir diriliÅŸin müjdesidir.

“Ä°stiklal Savaşımız TBMM’nin verdiÄŸi yetki ve güçle yapılmıştır. TBMM gazidir. Tıpkı 15 Temmuz’da olduÄŸu gibi bu Meclis; zalime, haine geri adım atmaksızın meydan okumuÅŸtur.

“16 Nisan halk oylamasından sonra TBMM daha da güçlenmiÅŸtir. Kimse kriz çığırtkanlığı yapmamalı. Kimse sokaklardan medet ummamalıdır.

“Türkiye Cumhuriyeti sokakta kurulmadı, sokaÄŸa da bırakılmayacaktır. Bu bir milattır. Herkes için baÄŸlayıcıdır. Kuvvetler ayrımı netleÅŸmiÅŸ, meclisimin tesir alanı geniÅŸlemiÅŸ, kuvvet kazanmıştır.

“15 Temmuz’da bu gazi Meclis korkmadı, taviz vermedi. 23 Nisan 1920 inkar edilmeyecektir.”