Tahıl anlaşmasında süre uzatıldı

19 Kasım başlayacak 120 günlük uzatma kapsamında, herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa, tahıl sevkiyatı 19 Mart 2023 tarihine kadar devam edecek.

Tahıl koridoru anlaşmasının süresi 120 gün uzatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın süresinin 120 gün uzatıldığını açıkladı.

Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunlara yer verdi:

“Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır.

11 milyon tonluk sevkiyat

Geride bıraktığımız 4 aylık dönemde 500’e yakın gemi ile 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile bu anlaşmanın dünyanın gıda temini ve güvenliği için ne denli önemli ve faydalı olduğu açıkça görülmüştür.

Anlaşmanın uzatılması iradesini ortaya koyan Birleşmiş Milletler’e, Genel Sekreter Sayın Guterres’e, Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’e ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenskiy’e şükranlarımı sunuyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. ”

19 Kasım 2022 tarihinde başlayacak 120 günlük uzatma kapsamında, herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa sevkiyat 19 Mart 2023 tarihine kadar devam edecek.

Tahıl koridoru anlaşması

Tahıl sevkiyatına ilişkin anlaşma, 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Antonio Gutarres’in katılımıyla imzalanan anlaşma Karadeniz’de ticari gemilerin sefer yapabilmesi için güvenli koridorlar oluşturulmasını öngörüyordu.

Anlaşma uyarınca, Rusya ve Ukrayna tam bir tarafsızlıkla davranma yükümlülüğü altına girdi. Anlaşma uyarınca tahıl ihracatının Odesa, Pivdeni ve Çornomork limanlarından başlatıldı.

Türkiye’nin arabuluculuğuyla BM, Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan ve savaş nedeniyle Ukrayna limanlarında biriken tahılın ihracatını İstanbul’dan idare edecek Müşterek Koordinasyon Merkezi de 27 Temmuz’da resmen açıldı.

Anlaşma 120 gün için imzalandı. Ukrayna limanlarında silolarda 20-25 milyon ton tahıl biriktiği dikkate alındığında, ayda 8 milyon ton ihracat hesabıyla dört aylık sürenin biriken tahılı eritmeye yeteceği hesaplanıyordu.

Tahıl koridoru anlaşması kapsamındaki ilk gemi ise 1 Ağustos’ta Odessa Limanı’ndan hareket eden Sierra Leone bayraklı ROZANI oldu.

Bu sürede 360’ı aşkın gemiyle yaklaşık 9 milyon tondan fazla tahıl Ukrayna limanlarından taşındı.

Rusya bir süre askıya aldı

Normal süresinin bitmesine 20 gün kala Rusya’nın askıya aldığı anlaşmanın uzatılması için de temaslar başlamıştı.

Tahıl koridoru anlaşması, 120 gün süreyle geçerliydi ve 100. gününde, 29 Ekim’de Rusya tarafından askıya alındı.

Rusya, anlaşmanın askıya alınmasını, Kırım yarımadasında Sivastopol limanındaki gemilerine karşı bugün “İngiltere’nin yardımıyla Ukrayna’nın giriştiği İHA saldırılarını” gerekçe gösterdi.

Sürdürülen temasların ardından, Rusya Devlet Başkanı Putin, 2 Kasım’da, “Ukrayna’dan gelecekte böyle bir şeyin tekrarlanmayacağına, insani koridorların askeri amaçlarla kullanılmayacağına dair güvence ve garantiler istedik” dedi.

Putin, anlaşmaya aracılık eden Türkiye’nin Rusya Savunma Bakanlığına Ukrayna’nın koridoru askerî amaçlarla kullanmayacağına dair güvence verdiğini bildirmesinin ardından anlaşmaya dönme talimatını verdiğini kaydetti.