Son 20 yılda 2 milyon çiftçi mesleğini bıraktı

İktidarın politikaları sonucu Türkiye’nin tarımsal üretimde kendi kendine yetebilen bir ülke olmaktan çıkarak dışa bağımlı hale geldiğini belirten HDP, “Bu gidişatı tersine çevirmek mümkündür” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tarım Komisyonu Sözcüsü ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Son 20 yılda Dünya Çiftçiler Günü’nün kutlanan bir gün olmaktan çıktığını ve çiftçilerin içinde bulunduğu sorunların görünür olduğu bir gün haline geldiğini belirten Turan, açıklamasında AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında kayıtlı çiftçi sayısının yaklaşık 2,5 milyon iken 2022 yılında bu sayının 500 binin altına düştüğü bilgisini verdi.

ÇİFTÇİNİN BORCU 200 MİLYAR TL
Açıklamada, 2002 yılında yaklaşık 2,5 milyar TL olan çiftçi borcunun 2022 yılında 200 milyar TL’yi geçtiği ifade edilirken, “Çiftçi sayısının son yirmi yılda azalmasının nedeni, iktidarın uyguladığı neoliberal politikaların, tarımı şirketlere bağımlı hale getirmesi, devletin çiftçiyi destekleyici politikalardan uzaklaşması, tarımsal Kamu İktisati Teşebbüslerin (KİT) tasfiye edilmesi ve çiftçinin sermaye karşısında yalnız bırakılmasıdır. Gıda egemenliği kavramı bir hayale çevrilmiş, dün ne üreteceğine kendisi karar veren çiftçi, AKP eliyle tarla bekçisine, hayvan bakıcısına dönüştürülmüştür. Bu sayede gıda güvencesi ve gıda güvenliği büyük bir tehdit altına girmiştir” denildi.

DIŞA BAĞIMLI ÜLKE
Açıklamanın devamında şu sözler kaydedildi:”Sürdürülen neoliberal politikalar ve Kürt sorunundaki güvenlikçi politikalar sayesinde kırsal boşalmış, çiftçilikle geçinen milyonlar kentlerin yolunu tutmuş ve oralarda ucuz iş gücü kaynağı hali dönüştürülmüştür. Bu politikalar sonucu Türkiye tarımsal üretimde kendi kendine yetebilen bir ülke olmaktan çıkmış, dışa bağımlı hale gelmiştir. Hükümetin uyguladığı ithalatçı politikalar, gıda enflasyonunu arttırmakta, halkın, güvenilir, ucuz, besin değeri yüksek ve kaliteli gıdaya ulaşmasını günden güne zorlaşmaktadır. Beslenmek artık adeta sınıfsal bir ayrıcalık haline gelmiştir. Bu gidişatı tersine çevirmek mümkündür.

YAŞASIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ
Halkların Demokratik Partisi olarak bütün çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Gününü kutlarken, demokratik, planlamacı tarımsal politikaların hüküm sürdüğü, kooperatiflerde ve sendikalarda örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırıldığı, küçük ölçekli çiftçiliğin desteklendiği ve üretimin özendirildiği, tarımsal KİT yeniden kurulduğu, her alanda desteklemelerin arttırıldığı, tarımımız üzerindeki uluslararası sermaye egemenliğine son verildiği bir Türkiye kurmayı başaracağız. Yaşasın Uluslararası Çiftçiler Günü.”