Rusya, Finlandiya’ya elektrik vermeyi durduruyor

Tamamı Rus fiması InterRAO’ya ait olan RAO Nordic Oy şirketi, ödenmeyen faturalar nedeniyle bugünden itibaren Finlandiya’ya elektrik vermeyi durduruyor.

Bu duyuru, Rusya’nın Ukrayna’ya taarruzundan sonra NATO’ya derhâl üye olma niyetini açıklayan Finlandiya ile Rusya arasında son günlerde artan gerginlik bağlamında geldi.

Moskova, Finlandiya’nın NATO’ya girmesinin Rusya’nın güvenliği tehdit edeceğini ve buna kayıtsız kalamayacağını bildiriyor.

Merkezi Helsinki’de bulunan RAO Nordic Oy, Finlandiya’ya Rusya tarafından tedarik edilen elektrik karşılığında 6 Mayıs’tan beri hiçbir ödeme alamadığını ve dolayısıyla Rusya’ya ödeme yapamadığını belirtti.

Firma tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bu durumun istisnaî olduğu ve 20 yıldır ilk kez meydana geldiği” ifade edildi.

Açıklamada, “Bu durumda, 14 Mayıs’tan başlamak üzere elektrik ithalatını durdurmak zorunda kalıyoruz. Sorunun yakında giderilmesini ve yeniden Rusya’dan elektrik tedarik etmeye başlamayı umuyoruz” dendi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı, hafta içinde, Finlandiya’nın derhâl NATO’ya üye olmasından yana görüş bildirmiş ve ülkenin kararının yarın NATO’ya bildirileceğini duyurmuştu.

Kremlin, Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine tepki göstermiş, Rusya Dışişleri Bakanlığı da “Finlandiya’nın üyeliği halinde ülkeye yönelen tehdit karşısında Rusya’nın teknik, askerî ve başka önlemleri almak zorunda kalacağını” açıklamıştı.

Rusya’dan İskandinav ülkelerine elektrik ithal eden başlıca tedarikçi olan RAO Nordic firması, 2002 yılından beri Avrupa Birliği bünyesinde faaliyet gösteriyor.