Soma’da Tek Sorumlu Ölen Mühendis Mehmet Efe’ymiÅŸ

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iÅŸ cinayetiyle ilgili davanın dördüncü duruÅŸması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu sanıklardan vardiya amiri olarak görev yapan Mehmet Ali Günay Çelik’in sorgusuyla baÅŸladı.

Tutuklu sekiz sanıktan Soma A.Ş. sahibi Can Gürkan, vardiya amiri İsmail Adalı, Genel Müdür Ramazan Doğru, teknik nezaretçi Ertan Ersoy ve İşletme Müdürü Akın Çelik dün ifade vermişti.

Bugün de maden teknisyeni Mehmet Ali Günay Çelik’in yanı sıra vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık ifade veriyor.

Çelik: Sorumlu Mehmet Efe ama sorunları iletmedik

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) twitter hesabı üzerinden geçtiği bilgilere göre, Mehmet Ali Günay Çelik önce madende yangın çıktığını söyledi. Ancak ifadesinin devamında yangın çıkmadığını ifade etti.

Dün ifade veren sanıklardan işletme müdürü Akın Çelik ve işletme müdürü yardımcısı İsmail Adalı yangın iddialarının gerçeği yansıtmadığınısöylemişti.

Mehmet Ali Günay Çelik’in de dünkü sanıklar gibi yaÅŸananlardan olayda hayatını kaybeden patron vekili Mehmet Efe’yi sorumlu tutması üstüne mahkeme baÅŸkanı “Bu kadar büyük bir madende her ÅŸeyden tek başına Mehmet Efe mi sorumluydu, bugüne kadar Mehmet Efe’ye hangi sorunu ilettiniz” diye sordu. Çelik ise “hiçbirÅŸeyi” diye cevapladı.

CNNTürk’te yer alan habere göre Çelik, iÅŸ güvenliÄŸi baÅŸ mühendisi Mehmet Efe’den aldığı talimatlarla, iÅŸ güvenliÄŸi açısından gerekenleri yaptırdığını öne sürdü. BilirkiÅŸi raporunda, “yangının U3 bölgesinde taban kömürünün yandığı ve dinamit atımıyla da alevlenip büyüdüğü”nün yazıldığını söyleyen Çelik, rapora itiraz etti. “Yangının, üst kot gibi baÅŸka yerden gelen metan gazının hızlı ÅŸekilde yanmasından kaynaklandığını tahmin ediyorum” diyen Çelik, kömür yanmasının kesinlikle olmadığını, kömür yangını konusunda gereken önlemleri aldıklarını öne sürdü.

Mahkeme baÅŸkanı Aytaç Ballı’nın, bilirkiÅŸi raporunda yer alan seyyar ve sabit göz ölçüm sensörleri arasındaki uyumsuzluk, gaz maskelerinin çalışmaması, karbonmonoksit deÄŸerlerinin yasal sınırın üstüne çıktığı durumlarda dahi çalışmaya devam edilmesi iddialarını sorması üzerine Çelik, bunlar hakkında Mehmet Efe’nin bilgi sahibi olduÄŸunu, sorumluluÄŸu bulunmadığını ileri sürdü.

Kurnaz: Sıcaklı sensörünün yerini bile bilmiyordum

Çelik’in ardından vardiya amiri Yasin Kurnaz’ın sorgusuna geçildi.

B sınıfı iş güvenliği uzmanı olduğunu ifade eden Kurnaz, madende üç tane B sınıfı, altı tane C sınıfı iş güvenliği uzmanı olduğunu, madenlerde bulunması zorunlu olduğu halde hiç A sınıfı iş güvenlik uzmanı bulunmadığını belirtti.

Sıcaklık sensörünün yerini dahi bilmediğini ifade eden Yılmaz, tanık ve müşteki ifadelerinin aksine madende havalandırmayla ilgili herhangi bir şikayet olmadığını iddia etti.