Victor Jara cinayeti sanığı ABD’de yargılanacak

ABD’de bir yargıç, Åžilili bir eski subayın, 1973 yılında Åžilili sanatçı Victor Jara’ya iÅŸkence yapmak, yargısız infaz yoluyla öldürmek suçlamalarıyla yargılanmasına karar verdi. Pedro Barrientos adındaki Åžilili eski subay ÅŸu anda ABD vatandaşı ve Florida’da yaşıyor.

Victor Jara, Åžili’de General Augusto Pinochet’nin komutasındaki ordunun, seçimle iÅŸbaşına gelmiÅŸ sosyalist Devlet BaÅŸkanı Salvador Allende ve onun Halk BirliÄŸi (Unidad Popular) hükümetini devirdiÄŸi 1973 yılının 13 Eylül günü baÅŸkent Santiago’daki stadyuma doldurulan binlerce muhaliften biriydi.

Jara burada işkencelerden geçirilmiş, sonunda vurularak öldürülmüş ve diğer öldürülenlerle birlikte stadyumun dışına atılan cesedi eşi tarafından teşhis edilmişti.

Barrientos’a karşı davayı Jara’nın eÅŸi Joan ve kızı Amanda açtılar.

Aileyi temsil eden avukatlardan Almudena Bernabeu “Jara ailesinin adalet arayışında sona bir adım daha yaklaÅŸtığını görmekten mutluyuz” dedi.

Bernabeu buna karşılık yargıcın sanığın “insanlığa karşı suçlar” kapsamında yargılanması talebini kabul etmemesinden hayal kırıklığı duyduklarını da ekledi.

Victor Jara kimdir?

Jara, 1960’lar ve 70’lerde ülkesinin tanınmış bir ÅŸair, tiyatro yönetmeni, ÅŸarkıcı ve bestecisiydi.

Åžili’nin egemen sınıflarını eleÅŸtiren popüler protesto ÅŸarkıları besteleyen Jara, darbenin hedefindeki sosyalist Devlet BaÅŸkanı Salvador Allende’nin de aktif destekçisiydi.

Victor Jara’nın mezarı 2009’da açılmış, cinayet soruÅŸturmasının derinleÅŸtirilmesi amacıyla incelenen kemikleri, binlerce kiÅŸinin katıldığı görkemli bir törenle yeniden topraÄŸa verilmiÅŸti.

Jara’nın öldürülmesiyle ilgili olarak Åžili’de de bazı eski subaylar yargılandı.

Jara soruşturmasını yürüten Şilili yargıç 2012 yılında Barrientos hakkında da uluslararası tutuklama emri çıkartmış fakat ABD yetkilileri bu emri yerine getirmemişlerdi.

Barrientos’un yargılanması konusunda Florida’daki adli makamlara 2013 yılında baÅŸvuru yapılmıştı.