Rusya’dan AB’ye yaptırım cevabı: AP Başkanı ve 8 siyasi isme seyahat yasağı getirildi

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’daki insan hakları ihlalleri, keyfi tutuklama ve Kremlin muhalifi Aleksey Navalny’nin hapse atılması sebebiyle bazı Rus yetkililere yaptırım uygulaması sonrası, Moskova yönetimi Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli de dahil 8 AB yetkilisinin Rusya’ya girişinin yasaklandığını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 2 ve 22 Mart tarihlerinde AB tarafından 6 Rusya vatandaşına uygulanan yaptırımlara yaklaşık 2 ay içerisinde cevap verdi.

Cuma günü yapılan basın açıklamasında, “Avrupa Birliği, Rus vatandaşları ve kurumlarını hedef alan tek taraflı, meşru olmayan kısıtlayıcı tedbirler politikasını sürdürüyor. Diyalog yoluyla çözüm bulma tekliflerimiz reddedildi. Batı basını da, bilinçli olarak Rusya karşıtı politikalara eşlik ediyor ve bunlar kanıtlarla desteklenmiyor.” ifadeleri yer aldı.

“AB yaptırımlarında ABD parmağı var”

AB’nin yaptırım politikasının BM Tüzüğü ve uluslararası hukukun temel ilkelerine aykırı olduğunu belirten Rus Dışişleri, “Bunun AB’yi yeniden jeopolitik cepheleşme adasına dönüştürmek istediğini gizlemeyen ABD’nin bilgisi dahilinde ve teşvikiyle gerçekleştirildiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullanarak yaptırım olayında Washington yönetiminin parmağı olduğunu ileri sürdü.

Rusya’nın yaptırım listesinde AP Başkanı İtalyan siyasi David Sassoli haricinde 3 Letontalı, bir Fransız, bir Alman ve bir İsveçli’nin ismi yer alıyor.

Buna göre Avrupa Komisyonu Değerler ve Şeffaflıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Fransız üyesi Jacques Maire, Berlin Başsavcısı Jorg Raupach, Letonya Ulusal Elektronik Medya Konseyi (NEPLP) Başkanı İvars Abolins, Letonya Devlet Dili Merkezi Direktörü Maris Baltins, İsveç Krallığı Toplam Savunma Araştırma Enstitüsü Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer Güvenlik Laboratuvarı Başkanı Asa Scott ile Estonya Dil İdaresi Başkanı İlmar Tomusk artılk Rusya’ya seyahat edemeyecek.

Kırım’ın ilhakı ve Ukrayna’daki gerginlik AB-Moskova arası ipleri kopardı

AB’nin mart ayındaki yaptırımları seyahat yasağının yanı sıra Rus siyasilerin AB sınırları içerisindeki mal varlıklarının dondurulması ve bankacılık işlemlerinin askıya alınması gibi eylemleri de kapsıyordu.

AB ile Kremlin arasındaki siyasi ilişkiler, Rusya’nın 2014 yılında Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesinde ayrılıkçı Rus militanlarla Ukraynalı askerler arasında çıkan çatışmalar ve gerginlik sonrası kopma noktasına gelmişti.