Osman Kavala hakkında yeni iddianame: 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis istendi

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, “casusluk” suçlamasıyla tutuklu bulunan iÅŸ insanı Osman Kavala hakkında hazırladığı iddianameyi Ä°stanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. UYAP’a düşen iddianameye göre, Kavala ve akademisyen Henri Barkey hakkında, 3 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis cezası istendi. Ä°ddianamede Barkey de “15 Temmuz darbe giriÅŸiminde rol almakla” suçlandı.

Osman Kavala, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırma veya bu düzen yerine baÅŸka bir düzen getirme veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemekle”, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemekle” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırma veya görevlerini yapmasını tamamen engellemekle” suçlandı.

Türk Ceza Kanunu’nun “Anayasayı Ä°hlal Suçu” baÅŸlıklı 309., “Yasama organına karşı suç” baÅŸlıklı 311. ve “Hükûmete karşı suç” baÅŸlıklı 312. maddelerine göre bu suçların cezası ağırlaÅŸtırılmış müebbet. Aynı kanunun “Siyasal veya askeri casusluk suçu” baÅŸlıklı 328. maddesi ise 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Ä°ddianamede, “terör örgütleri ile derin irtibatlı olduÄŸu” iddia edilen uluslararası iliÅŸkiler uzmanı, eski ABD DışiÅŸleri Bakanlığı çalışanı ve akademisyen Henri Jak Barkey’nin Osman Kavala ile birlikte yaptıkları toplantıların, “Türkiye Cumhuriyeti devletinin ulusal menfaatleri aleyhine yapılmış faaliyetler olduÄŸu” ve “alt yapısı yurt dışı destekli sivil toplum kuruluÅŸlarınca oluÅŸturulan algılarla yönlendirilmiÅŸ vatandaÅŸların organize bir ÅŸekilde hükümete karşı kışkırtıldıkları” öne sürüldü.

Savcılık Osman Kavala’yı “Henri Jak Barkey’nin (…) yerel iÅŸbirlikçisi” ve “Türkiye’deki faaliyetlerinde iÅŸtirak halinde birlikte hareket ettiÄŸi bir kiÅŸi” olarak tanımladı.

İddianamede ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Her ne kadar Cumhuriyet BaÅŸsavcılığımızca Gezi Kalkışmasına iliÅŸkin yürütülen soruÅŸturma sürecinde şüpheli Henri Jak Barkey hakkında yeterli bilgi ve bulgulara ulaşılamamış ise de, (…) Barkey’in Gezi Kalkışması sürecindeki tespit edilebilen eylem ve faaliyetlerinin normalin ötesinde dikkat çekici olduÄŸu gibi Gezi Kalkışmasının yasal meÅŸru hükümet tarafından alınan önlemlerle durdurulması sonrasında 15 Temmuz darbe giriÅŸimine kadar devam eden süreçte şüpheli Mehmet Osman Kavala ile aynı amaca yönelik olarak birbiriyle uyumlu olduÄŸu görülmüştür.”

Ä°ddianamede Barkey ve Kavala’nın cep telefonlarının çeÅŸitli tarihlerde Ä°stanbul’un ÅžiÅŸli ilçesinde aynı baz istasyonundan birkaç dakika arayla sinyal aldığı öne sürülüyor. Kavala ve Barkey’in darbe giriÅŸiminden üç gün sonra da Karaköy’de bir restoranda yemek yedikleri iddia ediliyor. Kavala daha önceki sorgusunda bu iddiayı yalanlamış, Barkey ile yemek yemediÄŸini, bir restoranda karşılaÅŸtıklarında selam verdiÄŸini söylemiÅŸti.

Barkey ÅŸu ifadelerle, 15-17 Temmuz 2016’da Ä°stanbul Büyükada’da bir toplantı düzenlemek ve bu vesileyle “darbe giriÅŸiminde rol almakla” suçlanıyor:

“15 kiÅŸilik toplantı grubundan yalnızca 4 kiÅŸinin 15 Temmuz darbe giriÅŸimini sabaha kadar birlikte takip ederek yoÄŸun ÅŸekilde uluslararası irtibatlar kurmaları, bu kiÅŸilerin tamamının şüpheli Henri Jak Barkey tarafından oteldeki programa davet edilmiÅŸ olmaları ve tamamının yabancı ÅŸahıslar olmaları nedeniyle şüpheli Henri Jak Barkey’in darbe giriÅŸiminde rol aldığı anlaşılmıştır.”

Serbest bırakıldığı gün tutuklanmıştı

Gezi Parkı Davası’nda tutuklu yargılanan Kavala, 18 Åžubat’ta beraat etmiÅŸ fakat serbest kalmadan, bugün iddianamesi mahkemeye gönderilen soruÅŸturma kapsamında tutuklanmıştı.

1064 gündür tutuklu olan Kavala, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) baÅŸvurmuÅŸtu.

AYM’nin bugün konuyla ilgili kararını açıklaması bekliyordu.

Fakat AYM, iddianamenin tamamlanma aşamasına geldiğini gerekçe göstererek konuyla ilgili oturumunu erteledi.

Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM) de Aralık 2019’da Kavala’nın tutuksuz yargılanması yönünde bir karar vermiÅŸ, bu karar Türkiye tarafından uygulanmamıştı.

Son olarak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin bu karara uymaması nedeniyle düzenlediÄŸi denetim toplantısında Kavala’nın serbest bırakılması çaÄŸrısı yapmıştı.

TutukluluÄŸun kronolojisi

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu BaÅŸkanı, insan hakları savunucusu ve iÅŸ insanı Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı.

Kavala 1 Kasım 2017’de “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs” ve “Hükümeti ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs” suçlamalarıyla tutuklandı. Kavala, Gezi Parkı eylemlerinin “finansörü” olmakla suçlandı.

Osman Kavala tutuklandıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi.

Anayasa Mahkemesi 22 Mayıs 2019’da Osman Kavala’nın kiÅŸi hürriyeti ve güvenliÄŸinin ihlal edildiÄŸine iliÅŸkin yapmış olduÄŸu bireysel baÅŸvuruyu 5’e karşı 10 oy ile reddetti.

Ä°lk duruÅŸma 24 Haziran 2019’da Silivri Cezaevi’ndeki duruÅŸma salonunda görüldü. Oy çokluÄŸu ile Osman Kavala’nın tutukluluÄŸunun devamına karar verildi. Bir sonraki duruÅŸmanın 18-19 Temmuz 2019 tarihinde Silivri Cezaevi Kampüsü’nde görülmesine karar verildi.

11 Temmuz 2019’da Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yayımladığı yetki kararnamesiyle, davanın ilk duruÅŸmasında vekaleten heyete baÅŸkanlık eden ve Kavala hakkındaki tutukluluÄŸunun devamı kararına ÅŸerh koyan Mahmut BaÅŸbuÄŸ 30. Ağır Ceza Mahkemesi BaÅŸkanlığı’na getirildi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun yayımladığı yetki kararnamesiyle 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci bir heyet oluÅŸturuldu ve Gezi Parkı olaylarına iliÅŸkin dava ikinci heyete kaydırılarak ilk heyet dosyadan alındı.

18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruÅŸmalarda da mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.

AÄ°HM 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmetti ve tutukluluÄŸun derhal sona erdirilmesini istedi.

Ä°stanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AÄ°HM’in kararının henüz kesinleÅŸmediÄŸi gerekçesiyle oy birliÄŸi ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

18 Åžubat 2020’de görülen duruÅŸmada mahkeme, aralarında Osman Kavala’nın da olduÄŸu Gezi Parkı Davası’nda yargılanan sanıkların beraatına karar verdi.

Silivri Cezaevi’nden tahliyesi gerçekleÅŸmeden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe giriÅŸimi ile ilgili daha önce resen tahliye edildiÄŸi baÅŸka bir soruÅŸturmadan yeniden gözaltı kararı verildi.

Kavala ertesi gün bu kez casusluk suçlamasıyla yeniden tutuklandı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu, Gezi Parkı Davası’na beraat kararı veren heyet hakkında da inceleme baÅŸlattı.