Ögrencilerden YÖK protestosu: Öğrenci ölümleri politiktir

YÖK’ün kuruluÅŸunun 42. yılında, Ä°zmir’de bir grup üniversite öğrencisi ÖSYM binası önünde protesto eylemi düzenledi. Eylemciler, YÖK’ün özgür düşünceye ve özerk eÄŸitime engel olduÄŸunu, AKP iktidarının baskıcı ideolojisiyle iÅŸbirliÄŸi yaptığını, üniversiteleri tekçileÅŸtirdiÄŸini ve öğrencileri borçlandırdığını söylediler. Eylemde “Gençlik biat etmeyecek. YÖK, Saray gidecek” yazılı pankartlar açıldı ve “Katillerden hesabı gençlik soracak”, “Ãœniversiteler bizimdir, bizimle özgürleÅŸecek”, “YÖK kalkacak, polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleÅŸecek”, “KuruluÅŸ yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Sermayeye deÄŸil eÄŸitime bütçe” ve “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak” sloganları atıldı.

Eylemciler adına ortak açıklama yapan Furkan Bengül, AKP’nin “YÖK’ü kapatacağız” sözünü tutmadığını, aksine YÖK’ü kendi çıkarlarına göre ÅŸekillendirdiÄŸini belirtti. Bengül, “12 Eylül faÅŸist askeri darbecilerinin özgür düşünceden korkan zihniyeti sebebiyle 42 yıl önce öğrenci gençliÄŸini tekçilleÅŸtirmek için ortaya çıkardığı YÖK’ü protesto etmek için toplanmış bulunmaktayız.

42 yıl önce kurulan bu gerici kurum üniversiteleri kendine baÄŸlayarak özgür düşünceye ve özerk eÄŸitime engel olmakta, akademisyenleri baskılamakta, rektörleri atamakta ve üniversite gençliÄŸinin örgütlü mücadelesinin önüne geçmektedir. Bizlerin borçlarla okumak zorunda bırakıldığı, her gün yemekhanelere yeni zamların yapıldığı ve her yerden ‘ihmal’ adı altında sıra arkadaÅŸlarımızın katledildiÄŸi bir düzene mahkûm ediliyoruz. YÖK ise bu düzenin devam ettirilmesinde tek adam rejiminin ve baskıcı devletin eÄŸitimdeki aracı olarak görevini sürdürmektedir” dedi.

Bengül, üniversitelerde yaÅŸanan sorunlara da deÄŸinerek, “Bizler milletvekilleri mecliste yediÄŸi yemeklerin misli fiyatına saÄŸlıklı yemek yiyemezken, bizler yurtlarda bir odada 12 kiÅŸi kalırken, o yurtlarda asansörlerin çökmesiyle, yemeklerin zehirlemesiyle devlet eliyle öldürülürken, bizler okul harçlarını ödeyemezken, bizler iÅŸsizlikle boÄŸuÅŸurken, bizler geleceksizlikle karşı karşıyayken, iktidarın son çırpınışları olan bu baskıcı politikalarına karşı direnmeye devam edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

Eylemciler, açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldılar.

NHY/ Cumhuriyet