Ana Dili Günü’nde Metin Kemal Kahraman konseri yasaklandı

Bingöl ValiliÄŸi tarafından 21 Åžubat Dünya Ana Dili Günü için planlanan Metin & Kemal Kahraman konseri valilik yasağıyla iptal edildi. EÄŸitim Sen Bingöl Åžubesi’nin organizasyonuyla gerçekleÅŸtirilmesi planlanan konser, Bingöl ValiliÄŸi ve Ä°l Emniyet Müdürlüğü tarafından iptal edilerek gerçekleÅŸemedi. Konserin baÅŸlamasına sadece 2 saat kala alınan bu karar, organizatörler ve sanatçılar arasında ÅŸaÅŸkınlık yarattı.

EÄŸitim Sen Bingöl Åžubesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “21 Åžubat Dünya Anadil Günü’nde yapılması planlanan Metin & Kemal Kahraman’ın Bingöl konseri, Bingöl ValiliÄŸi ve Ä°l Emniyet Müdürlüğü tarafından iptal edilmiÅŸtir. Anlaşılan Dünya Anadil Gününde kendi anadilimizle bir müzik dinlememiz bile yasak” ifadeleriyle tepki gösterildi. Ancak, konserin neden iptal edildiÄŸi konusunda resmi bir açıklama yapılmadı.

Konser yasağının ardından Metin Kahraman, “Bizim kuÅŸağımıza bir dilin nasıl yok olduÄŸuna tanıklık etmek düştü. Bu da yetmiyormuÅŸ gibi dünya ana diller gününde yapmayı düşündüğümüz konserimiz son anda yasaklandı” ÅŸeklinde açıklamalarda bulundu. Binlerce yıllık bir geçmiÅŸe sahip olan Zazaca’nın günümüzde yok olmakta olan diller arasında yer aldığını belirten Kahraman, önümüzdeki dönemde Bingöl’de konserlerine devam etmek istediklerini dile getirdi.

DiÄŸer taraftan, Metin & Kemal Kahraman kardeÅŸlerin planlı konser takviminde herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olmadığı belirtildi. Ancak, yasak kararı, Türkiye’de anadilin ve kültürel etkinliklerin özgürlüğü konusunda endiÅŸe yaratmış durumda. Bu durum, ülkedeki kültürel çeÅŸitliliÄŸin ve anadilin korunması adına atılması gereken adımları tekrar gözden geçirmeyi gerektirebilir.