Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın üçüncüsü yapılacak

Türkiye’de kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım olarak görülen “Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması-2024 Projesi”nin üçüncüsü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle gerçekleştirilecek. Bu araştırma, 2008 ve 2014 yıllarında yapılan önceki çalışmaların devamı niteliğinde olup, kadına yönelik şiddetin mevcut durumunu ve sosyodemografik özelliklerini detaylı bir şekilde inceleyecek.

Proje, toplanacak verileri zengin görselleştirme imkanları sunan bir “veri ambarı”nda birleştirecek ve yapay zeka algoritmaları kullanarak risk analizleri ve önleyici çalışmalar için temel oluşturacak. Ayrıca, şiddet mağdurları ve hizmet sunucularıyla yapılacak nitel görüşmelerle psikososyal ihtiyaçların belirlenmesi ve psikososyal destek modellerinin geliştirilmesi planlanıyor.

Kadın örgütleri, bu araştırmanın duyurulmasına genel olarak olumlu tepkiler vermişlerdir. Araştırmanın, kadına yönelik şiddetle mücadelede bilimsel ve somut verilere dayalı politikaların oluşturulmasına katkı sağlayacağına inanılmaktadır. Örgütler, veri toplama ve analiz süreçlerinde şeffaflık ve katılımcılığın önemine vurgu yaparak, araştırmanın sonuçlarının uygulamaya dönük stratejiler geliştirmede yol gösterici olmasını umuyorlar.

Bu araştırma, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve mağdurların desteklenmesi konusunda Türkiye’nin ulusal ve uluslararası taahhütlerini yerine getirme çabalarını da destekleyecek bir girişim olarak değerlendiriliyor. Kadın örgütleri, projenin uygulanması ve sonuçlarının takibi konusunda aktif rol almayı ve sürecin tüm paydaşlarla iş birliği içinde yürütülmesini bekliyorlar.

Proje başvuruları, TÜBİTAK’ın resmi web sitesi üzerinden 10 Mayıs’a kadar kabul edilecek ve araştırmanın, toplumsal farkındalığı artırarak kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni ufuklar açması bekleniyor. Kadın örgütlerinin ve toplumun bu araştırmaya olan ilgisi ve desteği, projenin başarısında kritik bir rol oynayacaktır.