Rusya’sız Ukrayna barış konferansı haziran ayında İsviçre’de

İsviçre hükümeti, İsviçre Cumhuriyeti tarafından düzenlenen “Ukrayna’da barış konulu” konferansın 15 ve 16 Haziran günlerinde yapılacağını duyurdu.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın “gelmeyi planlamadığını” ve bu nedenle konferansa katılmayacağını bildirdi.

İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd, bugün Bern’de düzenlediği basın toplantısında, “Bu, kalıcı barış sürecine doğru atılmış bir ilk adımdır. Bu konferansta barış planını imzalamayacağız” dedi.

Amherd, daha sonra başka bir konferans yapılacağını umduğunu söyledi ve “Bu süreci başlatmayı umuyoruz” diye konuştu.

İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis de Rusların “gelme planları olmadığını” belirterek, ancak, “ilk toplantıda yer almasa bile Rusya olmadan bir barış sürecinin yürümeyeceğini” itiraf etti.

Ignazio Cassis, “Çatışmanın tüm tarafları gemide olmadan yapılamaz. İlk konferansta, bir sonraki konferansa Rusya’yı nasıl daha iyi davet edebileceğimiz konusunda anlaşabiliriz” dedi.

“Amerikan Demokratlarının projesi…”

Rusya, konferansı “Amerikan Demokratlarının” projesi olarak nitelendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova TASS’a yaptığı açıklamada, “Tüm bunların arkasında, ‘Ukrayna’ projelerinin hâlâ canlı olduğunu göstermek için böyle bir etkinliğin fotoğraf ve videolarını isteyen Amerikalı Demokratlar var” dedi.

Ignazio Cassis, yüzden fazla ülkenin davet edileceğini ve ABD’nin katılımını teyit ettiğini söyledi. İsviçre medyasına göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın da konferansa katılması bekleniyor.

Konferans Luzern yakınlarında, Bürgenstock otel kompleksinde toplanacak. Bu lüks otel, Luzern Gölü’nün 450 metre yukarısında cennet gibi bir yamaç konumuna sahip!

İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd, ocak ayında, Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenski ile Bern’de görüşmüştü. Zelenski, İsviçre’de bir barış konferansı düzenlenmesini desteklediğini belirtmişti. (Ajans Bizim)