Ä°zlanda’da, Aralık ayından bu yana dördüncü patlama

Ä°zlanda’da, Aralık ayından bu yana dördüncü kez patlayan bir yanardaÄŸ, yakınlardaki bir kasabada tahliyelere yol açtı ve yerel yetkililer tehlike bölgelerini gösteren bir harita hazırladı.

Patlama, Cumartesi akÅŸam saatlerinde baÅŸkent Reykjavik’in yaklaşık 50 kilometre güneybatısında, ada ülkesinin güneybatısındaki Reykjanes yarımadasında 2,9 kilometrelik bir yarığın açılmasıyla baÅŸladı. Fissür menfezi olarak da bilinen volkanik fissür, lavın püskürdüğü yer yüzeyindeki uzun, doÄŸrusal bir kırık veya çatlaktır.

Ä°zlanda haber sitesi RUV’nin haberine göre yakındaki balıkçı kasabası Grindavik ve son derece popüler Blue Lagoon termal kaplıcası tahliye edildi.

Sundhnuksgiga krater sırasının geçen yılın sonlarından bu yana dördüncü kez patlamasına iÅŸaret ediyor. Patlamalar 18 Aralık 2023, 14 Ocak ve 8 Åžubat 2024 tarihlerinde gerçekleÅŸmiÅŸti. Kasım ayında Svartsengi volkanik sistemi, Grindavik’in kuzeyinde zeminde büyük çatlaklar açan bir dizi depremle neredeyse 800 yıllık bir uykunun ardından aktif hale geldi.

İzlanda Meteoroloji Ofisi çatlak çevresindeki alanın tehlike haritasını yayınladı. Patlama alanı çevresinde yaşanması muhtemel etkiler için yedi bölge tipi bulunuyor. Çatlağın hemen etrafındaki alan en yüksek uyarı kategorisinde yer almakta olup lav akışı, fay hareketleri, depremler ve gaz kirliliği son derece muhtemel.

Ä°zlanda’daki uzmanlar patlamanın sürpriz olmadığını söylüyor. Ä°skandinav Volkanoloji Merkezi BaÅŸkanı Rikke Pedersen, “Bu kesinlikle bekleniyordu. Tabii ki patlamanın tam zamanını tahmin etmek imkansız. Yüzeye doÄŸru hareketin ilk ipuçları aslında sadece yaklaşık 15 dakika önce gerçekleÅŸti” diyor.

Lavların Grindavik ve diğer yerleşim alanlarına akmasını engellemek için savunma bariyerleri yerleştirildi. Kasabanın kuzeyindeki bir bariyer akıntıyı denize doğru yönlendiriyor, ancak uzmanlara göre bu tehlikeli olabilir.

Jeofizikçi Kristín Jonsdottir, “Alkali olan lavın deniz suyuyla temas etmesi halinde klor dumanlarının ortaya çıkabileceÄŸini biliyoruz. Dolayısıyla lavlar denize doÄŸru akarken yerel bir tehlike söz konusu olacaktır” diyor ve ekliyor:  “Bir baÅŸka ÅŸey de lavların denizle buluÅŸtuÄŸu yerde kararsız hale gelebileceÄŸi ve küçük patlamalar olabileceÄŸidir. Bu nedenle, deniz ve lavın buluÅŸtuÄŸu yer her zaman tehlikeli olacaktır.”