Patates Üreticileri Zor Durumda: Düşük Fiyatlar Çiftçiyi Depolamaya Zorluyor

Niğde’de patates hasadı sonrası üreticiler, tüccarların verdiği düşük fiyatlar karşısında ürünlerini depolamak zorunda kalıyor. Maliyetlerin altında kalan fiyatlar, üreticiyi iflasın eşiğine sürüklerken, depolardaki patateslerin altı ay içinde çürüyüp çöpe gitme riski artıyor. Kamu müdahalesinin acilen devreye girmesi gerektiği vurgulanıyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’deki patates üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, tüccarların fiyatları üretim maliyetinin altına çektiğini belirtti. Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Tarım Kredi Kooperatifi ve TÜRKŞEKER gibi kamu kuruluşlarının devreye girerek üreticiden ürün alması gerektiğini savunarak, “Üretici, belki patates değer bulur umuduyla ürünlerini depoluyor” dedi.

Üretici Zarar Ediyor, Depodaki Patatesler Çöp Olabilir

Patates üreticisi Cesim Battal da yaşadığı zorlukları anlatarak, “Maliyetler 6-7 lira, tüccar ise 3 lira veriyor. Bu fiyatlarla zarar ediyoruz” ifadelerini kullandı. Artan gübre, mazot ve sulama maliyetlerinin üretimi daha da zorlaştırdığını belirten Battal, bankalara olan kredi borçlarını ödemekte güçlük çektiklerini ve “Ekonomik anlamda bittik” dedi.

Don mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte çiftçiler patateslerini çaresizlikten depolara kaldırmaya başladı. Battal, “Patatesleri kazanç sağladığımız için değil, çaresizlikten söküyoruz” diyerek durumun ciddiyetini vurguladı.

Gürer: “Depodaki Patatesler Satılmazsa Çöpe Gider”

CHP’li Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin büyük bir borç yükü altında üretim yaptığını ve borçlarının 800 milyar lirayı geçtiğini belirtti. Patates üreticilerinin zararlarının bu yıl daha da derinleştiğini ifade eden Gürer, “Eğer bu mağduriyet devam ederse, önümüzdeki yıl patatesin fiyatı artacak ve zararı yine tüketici görecek” dedi. Depolardaki patateslerin 6 ay dayanma süresi olduğunu hatırlatan Gürer, bu süre içinde satılmayan patateslerin çürüyeceğini söyledi.

“Kamu kuruluşları devreye girmezse, bu patatesler çöp olacak” diyen Gürer, devletin acilen çiftçilere destek olması gerektiğini ve üreticiden en azından maliyetin üzerine makul bir kâr koyarak alım yapılması gerektiğini vurguladı.