SOL Feminist Hareket’ten Bursa’da Miting: “Karanlığa Meydan Okuyoruz!”

SOL Feminist Hareket, 29 Eylül Pazar günü Bursa’da büyük bir laiklik mitingi düzenleyecek. “Eşit, özgür, laik ve sömürüsüz bir dünya” sloganıyla yola çıkan hareket, kadınlara yönelik artan baskılara ve toplumsal gericiliğe karşı Bursa sokaklarında toplanma çağrısı yaptı. Miting, saat 14.00’te Fomara Meydanı’nda başlayacak ve 15.00’te Kent Meydanı’nda son bulacak. Etkinliğin ana sloganı ise “Karanlığa meydan okuyoruz!” olarak belirlendi.

Kadınlara Güçlü Çağrı

SOL Feminist Hareket tarafından yapılan açıklamada, kadınların geçmişte verdiği mücadelelere vurgu yapılarak, son 22 yılda kadınların birbirine destek olarak pek çok zorluğun üstesinden geldiği hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hatırlarsın sen de bir adım öncesine gittiğinde; geçtiğimiz 22 yılın karanlığında birbirimizin çaresi olduğumuz, bir barikatı omuzladığımız günleri. Katledilen kadınların ardından doldurduğumuz meydanları, mahkeme salonlarını, ‘İstanbul Sözleşmesi bizimdir’ diye verdiğimiz mücadeleyi.”

Kadın cinayetlerine karşı yükselen sesler ve İstanbul Sözleşmesi için verilen mücadeleye atıfta bulunulan açıklamada, kadınların yoksulluk ve emeğin sömürüsü ile ortak bir kader paylaştıkları belirtildi. Kadınların sadece hayatta kalabilmek için verdikleri mücadele bile onları iş dünyasında dezavantajlı konuma getirdiği vurgulandı. Çalışma hayatında kadınların çoğunlukla ilk işten çıkarılan grup olduğu ifade edilerek şu cümlelere yer verildi:

“Çalıştığı yerde, işten atılacaklar listesinin en başında yer alan, sadece ‘kadın’ olduğumuz için ilk elenen sen, ben değil miyiz? Hatırlasana AKP’li bürokratların sözünü: ‘Kadınlar iş aradığı için işsizlik var, kadının yeri evidir, görevi kocaya itaattir’ diye parmak sallıyorlardı ekrandan.”

Toplumsal Gericilik ve Tarikat Yurtlarına Tepki

SOL Feminist Hareket, iktidar yetkililerinin kadınlar hakkında gerici söylemlerini ve 9 yaşındaki kız çocuklarının evlendirilebileceğini savunan açıklamaları da sert bir dille eleştirdi. Açıklamada, kamusal hizmetlerin piyasaya açılmasıyla birlikte kadınların ve çocukların tarikat yurtlarında tacize ve tecavüze maruz kaldığı, okulların çevresinde uyuşturucu çetelerinin kol gezdiği belirtildi. Kadınlar için imam hatiplerin ve bu güvensiz ortamların dayatıldığı ifade edilerek, toplumsal gericiliğe karşı kadınların bir kez daha meydanlara çıkması gerektiği vurgulandı.