Antep’te 12 Eylül Protestosu: ‘12 Eylül Rejimi AKP-MHP İktidarıyla Sürüyor’

2 Eylül Askeri Darbesi’nin 44. yıl dönümünde Antep’te düzenlenen bir eylemle darbe ve sonuçları protesto edildi. Antep’te Balıklı Parkı’nda bir araya gelen 78’liler Meclisi, darbeyi lanetleyen bir açıklama yaparken, eyleme Antep Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de katılarak destek verdi.

‘12 Eylül rejimi büyüyerek devam ediyor’

Artı Gerçek muhabiri Sinan Şahin’in haberine göre, 78’liler Meclisi adına açıklama yapan Mehmet Harman, 12 Eylül rejiminin yarattığı karanlığın bugünkü AKP-MHP iktidarıyla daha da güçlenerek sürdüğünü belirtti. Harman, özellikle 2015’ten sonra bu baskıcı ve otoriter uygulamaların normalleştiğini ve derinleştiğini dile getirdi:

“12 Eylül rejimiyle özdeşleştirilen baskıcı, otoriter ve faşizan uygulamalar, 2015’ten itibaren süreklileştirildi. Fiziki, ekonomik ve toplumsal şiddet; ayrımcı, ötekileştirici politikalar daha da yoğunlaştı. Darbecilerin 12 Eylül ile yapmak istediklerini, bugünkü AKP-MHP iktidarı fazlasıyla gerçekleştirdi. Milyonlarca insan açlığa ve sefalete mahkûm edilirken, çeteleşmiş şirketler ve holdingler tarihte görülmedik biçimde zenginleşti.”

‘Tek adam iktidarı darbeci rejim niteliğinde’

Mehmet Harman, AKP iktidarının süregiden bir darbe rejimi inşa ettiğini ve hukukun üstünlüğüne tahammül edemeyen bir sistem kurduğunu ifade etti. Harman, 12 Eylül’ün sadece geçmişte kalmış bir olay olmadığını, bugün yaşanan sorunların temelinde de bu darbenin yattığını vurguladı:

“Demokratik haklara tahammülü olmayan tek adam iktidarı, hem uyguladığı politikalar hem de yönetim pratikleri açısından darbeci bir rejimdir. 12 Eylül sadece geçmiş bir tarih değil, bugün yaşadığımız tüm kötülüklerin köküdür. Bu nedenle 12 Eylül ile hesaplaşmak insanlığa karşı bir sorumluluktur.”

Artı Gerçek muhabiri Sinan Şahin’in haberine göre, eylemde darbe ve güncel siyasi koşullarla hesaplaşma çağrısı yapılarak protesto sona erdi.