Eğitimde Fırsat Eşitsizlikleri: Kayhan Pala’dan Bakan Yusuf Tekin’e Soru Önergesi

CHP Bursa Milletvekili Kayhan Pala, yeni eğitim-öğretim yılının ilk gününde, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e verdiği soru önergesiyle Türkiye’deki eğitim sisteminin sorunlarını gündeme getirdi. Pala, bakanlığa eğitimde fırsat eşitsizlikleri üzerine herhangi bir rapor olup olmadığını sordu.

Pala, açıklamasında hükümetin eğitim politikalarını eleştirerek, “Eğitim, bilgi ve beceri edinmenin yanı sıra değerler ve eleştirel düşünmeyle ilgili bir süreç olmasına karşın Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından benimsenen politikalar, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerini ve eleştirel düşünmeyi yok sayan bir eğitim sistemini topluma dayatıyor” dedi. Ayrıca öğretmen başına düşen öğrenci sayısının yüksekliğine ve bu eşitsizliğin eğitim kalitesine etkisine dikkat çekti.

Öğretmen Başına Düşen Öğrenci Sayısı ve Eşitsizlikler

Kayhan Pala, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının öğrenme sonuçlarının önemli bir belirleyicisi olduğunu belirtti. Türkiye’de kamu eğitim kurumlarındaki öğretmen başına düşen öğrenci sayısının OECD ülkeleri arasında en yükseklerden biri olduğunu vurguladı. Oysa özel eğitim kurumlarında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı düşüktür. Ayrıca, derslik başına düşen öğrenci sayısının ülkemizde yüksekliği ve iller arasındaki eşitsiz dağılımına dikkat çekti.

Bakan Yusuf Tekin’e Yöneltilen Sorular

Pala, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti: Bakanlığınızın iller arasındaki eğitimde fırsat eşitsizliklerini, bu eşitsizliklere yol açan nedenleri ve bu eşitsizliklerin yurttaşların hayatındaki sonuçlarını ele alan herhangi bir raporu var mıdır?

İllerde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının ve/veya derslik başına düşen öğrenci sayısının fazlalığı ile özel okul sayısı ve özel okullarda okuyan öğrenci sayısı arasında bir ilişki var mıdır? Bakanlığınızın iller arasında kamu okullarında öğretmen başına düşen öğrenci sayısındaki yüksekliği ve eşitsizliği azaltmak için herhangi bir eylem planı var mıdır?

Bakanlığınızın iller arasında kamu okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısındaki yüksekliği ve eşitsizliği azaltmak için herhangi bir eylem planı var mıdır?