Sekiz Aylık Dış Ticaret Açığı 54,8 Milyar Dolar

Son sekiz ayda, dış ticaret sahnesinde başrolleri paylaşan ihracat ve ithalat rakamlarına yakından bakalım. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, ihracat yılın ilk sekiz ayında 170,8 milyar dolar olurken, ithalat ise 225,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Sonuç olarak, 54,8 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı ile gösteri noktalandı.

Ağustos ayında dış ticaret rakamlarına bakıldığında, geçen yılın aynı ayına göre farklı bir manzara çiziliyor. İhracat yüzde 2,4 oranında artarak 22 milyar 63 milyon dolara ulaşırken, ithalat yüzde 10,8 oranında düşerek 26 milyar 991 milyon dolara geriledi. Ticaret hacmi ise yüzde 5,4 oranında bir azalma ile 49 milyar 54 milyon dolara geriledi.

Başrol Oyuncuları: Almanya ve Çin

Ağustos ayında en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Almanya 1 milyar 674 milyon dolar ile liderliği göğüsledi. Onu, ABD ve İngiltere takip etti. İthalat tarafında ise Çin, 4 milyar 21 milyon dolar ile zirvede yer aldı. İkinci sırada Rusya ve üçüncü sırada Almanya yer alıyor.

İhracatın kahramanları arasında imalat sanayi sektörü yüzde 94,6’lık pay ile başı çekiyor. Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü yüzde 3,1; madencilik ve taş ocakçılığı ise yüzde 1,7’lik paya sahip. İthalat tarafında ise imalat sanayi yüzde 81,8 like ilk sırada yer alırken, madencilik ve taş ocakçılığı yüzde 11,9 ve tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,7 ile onu takip ediyor.