UÄŸur Kurt’u öldüren polise 2 Yıl 6 ay hapis cezası

UÄŸur Kurt, 22 Mayıs 2014’te Okmeydanı’nda bir cenaze törenine katıldığı sırada polisin attığı gaz fiÅŸeÄŸiyle başından vurularak hayatını kaybetmiÅŸti. Olayla ilgili yargılanan polis memuru S.K., “taksirle öldürme” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Davayı takip eden UÄŸur Kurt’un ailesi ve avukatları, karara tepki gösterdi. Avukatlar, cezanın çok düşük olduÄŸunu ve polisin tutuklanması gerektiÄŸini belirtti. Ayrıca, olayın taksirle deÄŸil, kasten iÅŸlendiÄŸini savundu.

Polis memuru S.K., savunmasında, olay günü Okmeydanı’nda terör örgütü DHKP-C’nin cenaze törenine katılan gruba müdahale ettiklerini, gaz fiÅŸeÄŸi atarken UÄŸur Kurt’u görmediÄŸini ve kazara vurduÄŸunu iddia etti. Mahkeme heyeti, polisin kusurunun ağırlığını dikkate alarak cezayı artırdı ancak tutuklama talebini reddetti.

UÄŸur Kurt davası, Türkiye’de polis ÅŸiddeti ve insan hakları ihlalleri konusunda sembolik bir öneme sahip. UÄŸur Kurt’un ölümü, Gezi Parkı protestolarından bir yıl sonra yaÅŸandı ve o dönemde de polisin orantısız güç kullanımı eleÅŸtirilmiÅŸti. UÄŸur Kurt’un ailesi ve avukatları, adalet arayışlarını sürdüreceklerini ve kararı temyiz edeceklerini açıkladı.

NHY/ DW Türkçe