Almanya’da 2024’ün Ä°lk Yarısında Aşırı SaÄŸ Suçlarında Artış

2024 yılının ilk yarısında Almanya’da 9 bin 802 aşırı saÄŸ motivasyonlu suç vakası polis kayıtlarına geçti. Frankfurter Rundschau gazetesinin sol partili Petra Pau’nun verdiÄŸi soru önergesine İçiÅŸleri Bakanlığı’ndan gelen yanıta dayandırdığı haberde bu durum, altı aylık bir dönem içinde Almanya’da kaydedilen en yüksek aşırı saÄŸ kaynaklı suç sayısına tekabül ediyor.

2023’ün ilk yarısında ise 6 bin 992 aşırı saÄŸ motivasyonlu suçla yine bir rekor kırılmıştı. Gamalı haç grafitileri çizilmesi ve Nazi sloganları atılması gibi suçlar da bu kategoride deÄŸerlendiriliyor. Aşırı saÄŸ kaynaklı genel suç oranlarındaki artışa karşın, ÅŸiddet içeren suçların sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla deÄŸiÅŸmeyerek 318 olarak belirlendi.

Siyasi ve Sosyal Etkiler

Bu yılın ilk yarısında aşırı sağcı şiddet suçlarına maruz kalan 166 kişi yaralandı. Polise bildirilmeyen vakaların sayısının çok daha yüksek olduğunu belirten sol parti milletvekili Petra Pau, gerek sosyal medyada gerekse parlamentolarda göçmen karşıtı kışkırtmaların artmasından endişe duyduğunu ifade etti. Pau, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin ve yeni sağ ideolojisinin, sağcı şiddetin itici gücü olarak hizmet ettiğini belirtti.

Frankfurter Rundschau’nun haberine göre, özellikle doÄŸudaki Saksonya eyaletinde aşırı saÄŸ motifli suçların fazla olması dikkat çekiyor. Saksonya’da 2024’ün ikinci çeyreÄŸinde 600’den fazla aşırı saÄŸ motivasyonlu suç iÅŸlendi ve bu sayı diÄŸer eyaletlerdeki suç oranlarının çok üzerinde. Bu yıl ülkenin doÄŸu eyaletlerinde yapılacak olan seçimlerde aşırı saÄŸcı AfD’nin daha fazla temsil edilmesinden endiÅŸe duyulmakta. Seçimler Thüringen ve Saksonya’da 1 Eylül’de, Brandenburg’da ise 22 Eylül’de yapılacak.