İstanbul’daki hava kirliliği yılın ilk yedi ayında %14 oranında artış gösterdi. İstanbul’daki hava kalite ölçüm istasyonlarının verilerine göre, 1 Ocak – 31 Temmuz döneminde havadaki azot dioksit miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. Azot dioksit oranının 35,55 mikrogram/metreküpten 40,61 mikrogram/metreküpe çıkması önemli bir çevre sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu artışın başlıca sebeplerinin trafik, sanayi tesislerindeki faaliyetler ve ısınma kaynaklı kirleticiler olduğunu belirtti. Özellikle büyük şehirlerde araç sayısının artması ve trafik sıkışıklığının havadaki kirleticilerin salınımını artırdığına dikkat çekti. “Toplu taşımanın daha fazla kullanılması gerekiyor.” diye ekledi Toros.
Diğer Kirleticiler ve Sağlığa Etkileri
Prof. Dr. Toros, atmosferdeki kirlilik oranlarının arttığını ve bunun solunum yolu rahatsızlıkları, kalp damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu dile getirdi. Ayrıca, parçacık madde oranında azalma görülse de kükürtdioksit, ozon ve karbonmonoksit miktarlarının arttığını belirtti. İstanbul’da hava kirliliği, trafik kaynaklı azot dioksit değerlerinin, 2023’e göre 2024’te %14 arttığını gösteriyor.
Hava kirliliği ile mücadele için toplu taşımanın daha fazla kullanılması şart. Bunun yanında sanayi tesislerinde daha sıkı denetimler ve yenilikçi teknolojilerin kullanımı, ısınma kaynaklı kirletici kaynaklarının azaltılması büyük önem taşıyor. Hava kirliliğinin önlenmesi, sadece çevreyi değil, aynı zamanda toplum sağlığını da koruyacaktır.