EŞİK: Dünya Afganistan’da Taliban Zulmü Yaşayan Kadınları ve Çocukları Unuttu

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Taliban’ın Afganistan’da kadınlara ve çocuklara uyguladığı zulmün artarak devam ettiğini ve dünya devletlerinin yaşananlar karşısında sessiz kaldığını belirtti. Taliban yönetimindeki Afganistan’da günlük yaşam, Taliban’ın Kabil’e yeniden girmesinin üçüncü yıldönümünde kötüye gitmeye devam ediyor.

Taliban rejimi, boşanma kararlarını bozarak kadınları eski eşleriyle yeniden evlenmeye zorluyor, doğum kontrol ilacı satın alan kadınları ve gösteri yapanları tutukluyor. Kız çocukları zorla evlendiriliyor ve toplumun göz ardı ettiği bu durum, EŞİK tarafından güçlü bir şekilde kınanıyor. Eğitimden ve çalışma hayatından mahrum bırakılan kız çocukları, yoksulluk içinde erken yaşta evlendiriliyor ve bu durum depresyon ve intihar vakalarını artırıyor.

İnsani Yardımlar Taliban Kontrolünde Kullanılıyor

MOR CUMARTESİ hareketi, uluslararası yardımların Taliban tarafından kötüye kullanıldığını rapor ediyor. ABD’nin sağladığı haftalık 40 milyon dolarlık yardım, Taliban kadrolarına ikramiye ve lüks eşyalar almak için harcanıyor, halkın ihtiyaçları göz ardı ediliyor. Yardımlar, radikal İslamcı terörist gruplara destek olmak için kullanılıyor ve bu durum Afgan halkını daha da mağdur ediyor.

Bir canlıya zulmün hiçbir mazeretle meşrulaştırılamayacağını belirten EŞİK, kadınların direnişinin ve dayanışmasının gücüne inanıyor. Dünyanın neresinde olursa olsun, eşitsizlikten kaynaklanan şiddetin ve direnişin değişmez olduğunu vurguluyor.