DSÖ Maymun Çiçeği Virüsü İçin Acil Toplantı Düzenledi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Uluslararası Sağlık Tüzüğü Acil Durum Komitesi, maymun çiçeği (mpox) virüsünün Afrika kıtasında hızla yayılmasının ardından acil olarak toplandı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “her yıl bildirilen vakaların sayısı bu dönemde istikrarlı bir şekilde arttı” dedi. Özellikle 2023 yılının başlarından itibaren artan vaka sayıları ve ölümler dikkat çekiyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) yaptığı açıklamada, mpox virüsünün halk sağlığı açısından acil bir durum oluşturduğunu belirtti. DSÖ, vakaların nasıl ele alınacağı konusunda hükümetler, sivil toplum ve diğer ortaklarla birlikte çalışmayı sürdürüyor. Bu bağlamda, 15 milyon ABD doları gerektiren bölgesel bir müdahale planı hazırlamış durumda.

Vakaların ve Ölümlerin Artışı

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar bildirilen 14 binden fazla vaka ve 524 ölüm kaydedildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde on yıldan uzun süredir mpox rapor edildiği ve her yıl bu dönemde vaka sayısının arttığı vurgulandı. DSÖ Genel Direktörü, bu artışların ve özellikle 1B sınıfının tespit edilmesi nedeniyle acil durum komitesini toplama kararı aldığını belirtti.

Mpox virüsü, fiziksel temas ve enfekte hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysileri, çarşafları ve diğer eşyaları kullanmak bulaşma yolları arasında sayılabilir. Enfekte kişiyle doğrudan temas, virüsün hızla yayılmasına neden olmaktadır. İlk belirtiler genelde yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar.

DSÖ, mpox virüsü için aşı çalışmalarına öncelik veriyor. İki aşı tavsiye edilmekte ve çeşitli ulusal düzenleyici otoriteler tarafından onaylanmaktadır. Ayrıca, düşük gelirli ülkeler için acil kullanım listeleri oluşturularak aşıya erişimin hızlandırılması hedefleniyor. DSÖ, teşhis, aşı, klinik bakım malzemeleri ve diğer araçlara adil erişimi kolaylaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.