Binlerce İsrailli Sokaklara Döküldü: Gazze Şeridi’ndeki Ateşkes ve Esir Takası Anlaşması Protestoları

İsrailliler bu hafta da Gazze Şeridi’nde ateşkes, esir takası anlaşması ve Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin istifası talebiyle gösterilere devam etti. Binlerce İsrailli, ülkedeki farklı şehirlerde yürüyüşler düzenleyerek siyasi iradenin kayıtsızlığını ve savaşın yönetimini eleştiriyor.

Protestoların merkezi olan başkent Tel Aviv, Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemelerine karşı yapılan gösterilerde sembolleşen Kaplan Caddesi’nde binlerce kişinin toplandığı bir alandı. Tel Aviv’in yanı sıra Hayfa, Kfar Saba, Batı Kudüs ve Netanyahu’nun konutunun bulunduğu Kayserya kentinde de gösteriler düzenlendi. Göstericiler, ellerinde İsrail bayrakları ve hükümet aleyhinde pankartlar taşıyarak, esirlerin geri getirilmesi ve hükümetin istifasını talep etti.

Esirlerin Serbest Bırakılması İçin Çağrılar

Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin getirilmesi için esir yakınları da protestolara katıldı. Savunma Bakanlığı önünde toplanan esir yakınları, ABD, Mısır ve Katar’ın Gazze’de ateşkes için müzakereleri başlatma çağrısına dikkat çekerek, İsrail müzakere heyetinin Netanyahu’ya teslim olmaması ve esir takası anlaşmasına varılması gerektiğini belirtti. Göstericiler, Netanyahu’yu esir takası anlaşması yapmamakla suçlayarak, “Bibi bizi harcamayı bırak” ve “Hemen şimdi anlaşma” sloganları attı.

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıların durdurulması için müzakereler uzun süredir devam ediyor. ABD, Mısır ve Katar, 8 Ağustos’ta yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail ve Hamas’a Gazze’de ateşkes sağlanması ve esir takası için müzakerelere yeniden başlanması çağrısında bulunmuştu. Ancak Netanyahu, siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.