Şeffaflık ve Erişim Engelleri

Türkiye’deki Instagram kullanıcıları, bu sabah saatlerinde platforma erişim sorunu yaşamaya başladı. Sosyal medyada çeşitli dedikodular hızla yayılırken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sitesinde yapılan aramalarda platform için erişim engeli kararı alındığı görülüyordu. Ancak ’02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024. – 608903 sayılı karar’ henüz yayınlanmış değildi.

31 Temmuz tarihinde İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram’ı Haniye’nin şehadetiyle ilgili taziye mesajlarının platformda sansürlenmesi nedeniyle kınadı. Bu eleştirinin hemen ardından Instagram’a erişim engeli getirilmesi, çeşitli spekülasyonların doğmasına neden oldu. Bloomberg, kısıtlamanın, Haniye paylaşımlarının sansürlenmesinin ardından getirildiğini yazdı.

Anayasa Mahkemesi’nin İptal Kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), İletişim Başkanlığı’na bazı yetkiler veren ve döner sermaye kurulmasını içeren kararname değişikliğini iptal etti. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı ve AYM’nin internet sayfasında yer aldı. Ancak kısa süre sonra, AYM’nin sosyal medya platformu X üzerinden yapılan paylaşım geri çekildi ve internet sayfasına erişim sağlanamaz hale geldi.

AYM, “66 sayılı cumhurbaşkanlığı kararnamesinin bazı kurallarını iptal eden kararımız Resmî Gazete’de yayımlanmış olup erişime açıktır” açıklaması yaptı. Erişim sorununu ise internet trafiğindeki yoğunluğa bağladı. İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de, AYM’nin internet sitesine erişim engellendiği iddialarını yalanladı.

Bu gelişmeler, ‘şeffaflık’, ‘müdahale’, ‘kuralların belirliliği’, ‘hukukun üstünlüğü’ ve ‘basın özgürlüğü’ gibi kavramlar çerçevesinde yoğun tartışmaları beraberinde getiriyor.