Basın Konseyi: Instagram’a ve AYM internet Sitesine Erişim Engeli İfade Özgürlüğü İhlali ve Sansürdür

Basın Konseyi, Instagram’a ve Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesine eriÅŸim engeli getirilmesinin ifade özgürlüğü ihlali ve sansür olduÄŸunu belirterek, yasaklamalara son verilmesi için yetkilileri göreve davet etti. Basın Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu (BTK) tarafından katalog suçlar gerekçe gösterilerek milyonlarca kiÅŸinin ve her kademede kamu yöneticisinin de kullandığı Instagram’a eriÅŸimin engellendiÄŸi anımsatıldı.

Basın Konseyi, eriÅŸim engelinin halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı ile ifade ve basın özgürlüğünün açıkça ihlali olduÄŸunu vurguladı. Ä°ktidar talimatıyla yapıldığı anlaşılan bu yasaklamaların hem yazılı, sözlü, görsel ve dijital medyadan sonra sosyal medya platformlarına da geniÅŸletildiÄŸine dikkat çekildi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinde yer alan bir karar duyurusunun sansürlendiÄŸi belirtildi.

Basın Konseyi, keyfi yasaklamaların demokrasiyle yönetilen hiçbir ülkede yeri olmadığını ifade etti. Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesinde belirtildiÄŸi gibi, ‘görevi kötüye kullanma’ suçunun hatırlatılmasının her Türk vatandaşının hakkı ve görevi olduÄŸunu belirtti. Son olarak, Türkiye’nin uluslararası ifade ve basın özgürlüğü, demokrasi, hukukun üstünlüğü endekslerinde daha da geriye düşmemesi için yasaklamaların ve sansürün son bulması gerektiÄŸini savundu.