Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı’na Verilen Yetkiyi İptal Etti

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İletişim Başkanlığı’na verilen yetkiyi iptal etti. Yüksek Mahkeme, anayasa’nın 104’üncü maddesiyle güvence altına alınan temel haklarla ilgili düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılamayacağını belirtti.

Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığına verilen “dezenformasyonla mücadele” görevini içeren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin basın ve ifade özgürlüğüne müdahale ederek Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade etti. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, E.2020/88 numaralı dosyada 66 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 5. maddesiyle İletişim Başkanlığı Teşkilatı hakkında eklenen 6/a maddesinin (c) ve (ç) bentlerinin iptaline karar verilmiştir.

CHP’nin Başvurusu

Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen basın kanunu ve Türk Ceza Kanunu’na eklenen maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Mahkeme, basın ve haberleşme özgürlüğü ile ilgili stratejik iletişim ve kriz yönetimi görevlerinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyeceğine hükmetti. Kararın açıklanmasının ardından Anayasa Mahkemesi’nin sitesine yoğun internet trafiği nedeniyle ulaşılamıyor.