Gazetecilerden Müftüoğlu ve Gürbüz için dayanışma çağrısı: Meslek ahlakının ve özgürlüğün savunusu

Gazeteciler, Dicle Müftüoğlu ve Nadiye Gürbüz gibi meslektaşlarının yanında olmak ve haklarındaki haksız yargılamalara dikkat çekmek için bir araya geldi. Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu ve Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Nadiye Gürbüz, yaklaşan duruşmalarıyla ilgili endişeleri ve yaşadıkları haksız yargılamayı, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) tarafından düzenlenen bir basın açıklamasında dile getirildi.

MKG üyesi gazeteci Nezahat DoÄŸan, MüftüoÄŸlu ve Gürbüz’ün gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılandığını ve bu durumun iktidarın gazetecileri sindirme ve gerçeklerin topluma ulaÅŸmasını engelleme çabası olduÄŸunu ifade etti. Nadiye Gürbüz’ün yarın Ä°stanbul Adliyesi 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruÅŸmasında 22 buçuk yıla kadar hapis cezası istendiÄŸini belirtti.

Savcılığın Gürbüz’ü “örgüt üyeliÄŸi” ile suçladığı ve bu suçlamaları çalıştığı gazeteler, yaptığı haberler ve tutsaklara yardım etmesi gibi gerekçelere dayandırdığı vurgulandı. MüftüoÄŸlu’nun duruÅŸması için ise 29 Åžubat’ta Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde adil bir yargılama talep edildi.

Açıklamada konuÅŸan diÄŸer gazeteciler, gazeteciliÄŸin suç olmadığını ve gazetecilerin haberleri nedeniyle yargılanamayacaklarını vurguladılar. MüftüoÄŸlu ve Gürbüz’ün serbest bırakılması ve basın özgürlüğüne yapılan müdahalelere son verilmesi için dayanışma çaÄŸrısı yapıldı.

DÄ°SK Basın-Ä°ÅŸ Disiplin Kurulu üyesi Diren Yurtsever, gazetecilerin duruÅŸmalarına katılma çaÄŸrısı yaparken, MKG üyesi Nezahat DoÄŸan, “Kadın gazeteciler hiçbir ÅŸekilde susturulamayız. Sonuna kadar sesimizi duyurmaya, dayanışmaya ve bu mücadeleyi güçlendirmeyi, kadın gazeteciler olarak haberlerimizi yapmaya devam edeceÄŸiz” ÅŸeklinde açıklamalarda bulundu.

Gazetecilere yönelik baskıların artması, basın özgürlüğünün ve ifade özgürlüğünün tehlikeye girdiğinin bir göstergesidir. Bu nedenle, toplumun demokratik değerlerine sahip çıkmak ve özgür bir basın ortamının korunması için herkesin sorumluluk alması önemlidir.

NHY/ MA, Bianet