Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye Net Çağrı: Demirtaş ve Kavala Serbest Bırakılsın!

Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen halen tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Raportörü Stefan Schennach, 11-14 Haziran tarihlerinde Ankara ve İstanbul’da çeşitli temaslarda bulundu. Bu ziyaretler sırasında Schennach, Türkiye’deki Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri ile de görüştü.

Schennach, temaslarına ilişkin 18 Haziran’da yaptığı açıklamada, Türk yetkililere AİHM kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamında hukuki bir yükümlülük olduğunu hatırlattığını belirtti. Schennach, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması için gerekli tüm tedbirlerin gecikmeksizin alınması yönünde güçlü bir çağrıda bulunduğunu ifade etti.

“Kavala ve Demirtaş İçin Acil Çözüm Şart

BBC Türkçe’nin haberine göre, Schennach, Osman Kavala’nın Ekim 2017’den bu yana hapiste olduğunu ve AİHM’in Kavala’nın serbest bırakılması için iki kez karar aldığını hatırlattı. Ayrıca, Demirtaş’ın Kobanê Davası’nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılmasını güçlü bir şekilde kınadığını belirtti. Schennach, her iki davada da çözümün Türk yargısında olduğunu vurguladı ve Bakanlar Komitesi’nin gündeminde olan bu iki davaya yasal çözüm bulunabileceğini kaydetti.

Bu çağrı, Türkiye’deki insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusundaki uluslararası baskının devam ettiğini gösteriyor. Avrupa Konseyi’nin bu güçlü tavrı, Demirtaş ve Kavala’nın serbest bırakılması için önemli bir adım olabilir.