MÄ°dyat’taki beÅŸ bin yıllık yer altı ÅŸehri bu yıl ziyarete açılacak

Mardin’in Midyat ilçesinde, geçmiÅŸe ışık tutan önemli bir keÅŸif yaÅŸanıyor. İçinde çeÅŸitli yapılar bulunan ve yaklaşık 5 bin yıllık olduÄŸu tahmin edilen yer altı ÅŸehri, bu yılın içinde ziyarete açılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Mardin Müzesi ve Midyat Belediyesi’nin iÅŸbirliÄŸiyle gerçekleÅŸtirilen çalışmalar, Estel bölgesindeki Ulu Cami Mahallesi’nde yoÄŸunlaşıyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda, yer altı şehrinin oldukça geniş bir alana yayıldığı ve içerisinde ibadethaneler, silolar, su kuyuları, barınma alanları, şıra haneleri, işlikler, sarnıçlar ve mezar alanları gibi çeşitli yapıların bulunduğu ortaya çıktı. 1. ve 2. etap temizlik ve kazı çalışmaları sırasında, toplamda 8 bin 223 metrekarelik bir alan ve bu alanlarla bağlantılı yaklaşık 120 metrelik bir tünel gün yüzüne çıkarıldı.

Bu çalışmalar, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğine önemli bir katkı sağlarken, geçmişten günümüze uzanan bir yolculuğa davet ediyor. Yer altı şehri, ziyaretçilere antik dönemin izlerini keşfetme fırsatı sunarken, bölgenin turizm potansiyeline de yeni bir boyut kazandıracak gibi görünüyor.