NASA’dan beklenen açıklama geldi: “Görev başarılı oldu”

Artık Dünya’yı bir gök taşından nasıl koruyacağımızı biliyoruz. NASA, DART uzay aracının bir asteroide çarptığı görevin başarılı olduğunu resmi olarak doğruladı.

Günün birinde bir asteroit Dünya’ya çarpmaya karar verirse, insanlığın artık gezegeni kurtarmak için yapabileceği bir şeyler var. NASA, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği DART testinin başarılı olduğunu resmi olarak açıkladı.

DART temelde, bir asteroidin rotasını değiştirmek için ona bir uzay aracı ile çarpmayı içeren bir görevdi. Geçtiğimiz hafta, DART tarafından çarpılan Dimorphos asteroidinin rotasının istendiği gibi değiştiği açıklandı. NASA verilerine göre Dimorphos’un Didymos çevresindeki rotası, çarpmadan sonra 32 dakika kısaldı. NASA, DART görevinin başarılı olarak kabul edilmesi için, yörüngede 73 saniyelik bir değişimi baz alıyordu. En son yayınlanan veriler, testte bu değerin 25 kat daha fazla değiştiğini ortaya koydu. Yani, DART görevi başarılı oldu.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, uzay ajansının düzenlediği basın toplantısında, “Dünya’yı tehdit eden bir asteroid keşfedildiyse ve onu yeterince uzakta yakalayabilirsek, bu tekniği kullanarak onu Dünya’ya doğru gelmekte olduğu rotasından saptırabiliriz” dedi ve devam etti: “NASA, gezegeni savunma planlarında ciddi olduğumuzu kanıtladı. Bu, gezegen savunması ve tüm insanlık için bir dönüm noktası.”

NASA, DART görevini Kasım 2021’de fırlatmıştı. Bir buzdolabı boyutundaki uzay aracı, Dünya’dan yaklaşık 1.010 milyon kilometre uzaktaki Dimorphos ile yolları kesiştiğinde saatte yaklaşık 22.530 kilometre hızla seyahat ediyordu.

DART görevi, eğer bir asteroit yeteri kadar uzaktayken fark edilirse ve uygun boyutlardaysa, rotasının Dünya’dan gönderilen bir uzay aracı ile değiştirilebileceğini kanıtladı. Dimorphos yaklaşık bir futbol stadyumu kadar büyük. Yani 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpıp dinozorların nesillerinin tükenmesine neden olan asteroidden çok daha küçük.