Muğla Tabip Odası’ndan çimento fabrikasına tepki

Menteşe ilçesinde yapılmak istenen çimento fabrikasına tepki gösteren Muğla Tabip Odası, fabrikanın hava kirliliğinin yanı sıra kanser gibi birçok hastalığa neden olacağını belirtti.

Muğla Tabip Odası, Menteşe ilçesinde bulanan Bayır ve Deştin mahallelerine yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı yazılı bir açıklama yayınladı.

Çimento üretiminin en kirletici sanayi sektörleri arasında olduğu vurgulanan açıklamada, “Hava kirliliğine etkileri yönünden, tarım alanlarına etkileri yönünden, halk sağlığı ve çevreye etkileri yönünden olmak üzere içerdiği tehlike ve riskler çok yönlü ele alınmalıdır. Oluşturdukları fiziksel kirliliğin yanı sıra çevreye salacakları zehirli baca gazları ve partiküllerin doğrudan insan sağlığına olan olumsuz etkileri, tarım arazilerine, yeraltı sularına olan zararlı etkileri düşünüldüğünde bu tesislerin geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına yol açtıkları daha belirgin anlaşılacaktır” ifadeleri yer aldı.

Çimento fabrikasının havaya yayacağı partiküllerin kansere neden olacağına dikkat çekilen açıklamada, partikül miktarının arttıkça kanser ve ölüm oranlarının da artacağı kaydedildi. Fabrikanın etkilerinin yerel düzeyde kalmayacağı aktarılan açıklamada, “Ekosistem değişiklikleri, küresel ısınma, asit yağmurları gibi küresel düzeyde de etkili olacaktır. Paris İklim anlaşmasına imza koyduğumuz bu süreçte insan kaynaklı sera gazı oluşumunda çimento fabrikalarının da önemli bir payının bulunduğunu da hatırlatmak isteriz. Açığa çıkacak olan toz öncelikle tesiste çalışan işçilerin, başta solunum sistemi hastalıkları olmak üzere, çok sayıda hastalığa yakalanmaları konusunda risk yaratacaktır. Bunun paralelinde Bayır mahallesi ve tesis civarında olan yerleşim alanları da aynı riske maruz kalacaklardır” denildi.

‘SORUMLULUKTAN KAÇAMAYACAKLAR’

Bu tür fabrikaların insan ve çevre sağlığına olumsuz etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığının altı çizilen açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Bu tür sanayi kuruluşlarının kurulmasında üzerine düşen yasal gereklilikleri yerine getirmeyen kurum ve kuruluşlar tarih önünde sorumluluktan kaçamayacaklardır. Muğla Tabip Odası olarak bu konudaki hassasiyetimizi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz. Bizler bu projeye izin verilmemesini istiyor, tüm kamuoyunu, temel insan hakkı olan sağlıklı bir ortamda sağlıklı yaşama haklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”