Kılıçdaroğlu: ’13. Cumhurbaşkanı, Millet İttifakı’nın seçtiği cumhurbaşkanı adayı olacak’

CHP Genel Bakanı Kılıçdaroğlu, Samsun’da konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “13. Cumhurbaşkanı, Millet İttifakı’nın seçtiği cumhurbaşkanı adayı olacak. Bundan emin olun. O cumhurbaşkanı devleti bilecek, devlette adaleti bilecek, devlette liyakati bilecek, fakirin fukaranın yanında olacak” dedi.

Kılıçdaroğlu, Samsun’da, partisince düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yeni bir iklime ihtiyaç duyduğun belirterek, kendisinin bu iklimi yaratmaya talip olduğunu söyledi.

Samsun’un Kurtuluş Savaşı sürecinde ilk kıvılcımın yandığı yer olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, verilen mücadelenin de bütün mazlum milletlere örnek olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu’nun konuşması satırbaşlarıyla şöyle:

“-Ben bu ülkenin 5’li çetesine talip değilim. Bu ülkenin varsıllarına talip değilim. Ben bu ülkenin, fakirine fukarasına, sorunlarına talibim. Herkesin sorunlarını çözmek için mücadele edeceğim.”

“-Herkesin sorunlarını çözmek konusunda irade ortaya koyarsak, o zaman ülke gerginlikten kurtulur, ülkeye barış egemen olur, ülkeye huzur egemen olur. Ülkede herkes kazanır.”

“-Söylediğimiz her sorunun cevabını mutlaka söylüyoruz, nasıl çözülmesi gerektiğini ifade ediyoruz.”

“-Benim davam, hak davasıdır. Benim davam, kul hakkı yiyenlerle mücadele davasıdır. Benim davam, sıradan bir dava değildir. Benim davam, alın teri davasıdır.”

“-Çiftçi kardeşim üretiyor. Hollanda toprak olarak Konya’dan küçük ama Hollanda’nın yıllık tarım ürünü ihracatı Türkiye’nin 5 katı. Niye biz ihracat yapmıyoruz? Niye üretmiyoruz? Neyimiz eksik?”

“-Bütün bu gerçekleri bilerek sandığa gitmenizi istiyorum. Bütün bu gerçekleri bilerek sandığa gidip, vicdanınızın sesini dinlemenizi istiyorum. Önyargılarınızdan arınmanızı istiyorum. Önyargılardan arının. Beraber, birlikte bu güzel ülkeyi yeniden inşa edeceğiz.”

“Tarım stratejik sektördür”

“-Pandemi bize bir gerçeği hatırlattı: Tarım, stratejik sektördür. Tarımdan vazgeçen dünyada hiçbir ülke yoktur. İnsan varsa, bir canlı varsa her halükarda bunların karnının doyurulması lazım. Kim doyuracak? Çiftçi doyuracak. Demek ki çiftçi milletin efendisi. Gazi Mustafa Kemal boşuna dememiş ‘çiftçi milletin efendisidir’ diye.”

“-Hâlâ biz iktidar sahipleri Mustafa Kemal’in değerini yeteri kadar anlamış değiliz.”

“-Kırsalda çalışan kadınların tamamı ve gençlerin tamamı sigortalı olacak, sigorta primlerini devlet ödeyecek. Yani sizin iki çocuğunuz varsa, eşiniz varsa, onlar tarlada çalışmak suretiyle veya hayvancılık yapıyorlarsa üretimde çalışmak suretiyle görevlerini yapsınlar. Onların sosyal güvenliklerini siz değil, devlet olarak biz ödeyeceğiz. Siz hariç, onu siz ödeyeceksiniz kendinizinkini.”

“-Eğer üreticiyi desteklerseniz, beklediğinizden çok daha iyi verim alırsınız, çok daha iyi sonuçlar alırsınız ve Türkiye ele güne muhtaç kalmaz.”

“-Eğer sizin seçtiğiniz, iktidar yaptığınız tarım bakanı Fransa’ya gidip, Fransa tarımına yaptığı katkı dolayısıyla nişan alıyorsa, demek ki bir sorunumuz var.”

“-Bu nişanı aldılar, Tarım Bakanlığı’nın internet sitesine de koydular. Dediler ki: Fransız tarımını en büyük desteği veren falan kişi -hadi adını da vereyim, Mehdi Eker- Fransız tarımına yaptığı katkı dolayısıyla ödül aldı”

“-Çiftçi için milli gelirin yüzde 1’i oranda destek konmuş mu, konmamış mı? Bakacak; konmuşsa o zaman basına açıklama yap, de ki: Falan yılın bütçesinde çiftçiye Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesi dolayısıyla yüzde 1, en az yüzde 1 oranda teşvik konmuş. Evet, o olacak ve dolayısıyla ayrıca teşvik alacaksınız.”

“-Bakınız tarımın yapıldığı yerlerde, kırsal alanda şu anda sadece imam kardeşlerimiz görevli. Öğretmen yok, okullar kapandı, okulları açacağız, okulları da açacağız, öğretmen de olacak. Ayrıca o kırsal kesimde hayvancılık yapıyorsa, veteriner olacak.”

“-Tarım yapılıyorsa, toprak işleri yapılıyorsa ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni olacak. Toprak analizleri yapılacak. Size her türlü katkı yapılacak, hayvanların aşılaması yapılacak. Bunları kim yapacak? Sosyal devlet yapacak.”

“-Diyeceksiniz ki, parayı nereden bulacaksınız? 5’li çete nerede, 5’li çete nerede? Milyarlar götürdüler milyarlar”

“-Havadan para kazananlar ve kul hakkı yiyenler, onlarla benim hesaplaşmam var.”

“Memleket kritik süreçte”

“-Şimdi biz diyoruz ki, memleket çok kritik bir süreçte. Olay, bir parti olayı olmayı çoktan aşmış. Olay, bir Türkiye olayı.”

“-Burada güçlü bir milliyetçi damar olduğunu da gayet iyi biliyorum. Ama bizim 6 okumuzdan birisinin milliyetçilik olduğunu hiç kimse unutmasın.”

“-Diyeceksiniz ki, ya iyi de milliyetçiyseniz ne yapacaksınız? Bir; ilk bir hafta içinde Katar ordusuna verilen Tank-Palet Fabrikası’nı alacağız, Türk Ordusu’na yine yeniden vereceğiz. Bizim milliyetçiliğimiz onlarınki gibi değil. Sahte değil, gerçek milliyetçilik.”

“-Bizim milliyetçiliğimiz, askeri hastanesi olmayan dünyadaki tek ordu Türk ordusu. Askeri hastaneleri kapattılar, GATA’ya el koydular. İlk bir hafta içinde bütün askeri hastaneleri açacağız, GATA’yı da şanlı ordumuza vereceğiz.”

“-Türkiye üretirse güçlü olur. Üretmeyen bir ülke güçlü olmaz. Üretmeyen ülke sömürge haline gelir, başkalarının ürettiğini tüketen ülke haline gelir.”

“-Aynı zamanda bizim milliyetçilik anlayışımız katma değeri yüksek ürün üreten bir anlayıştır. Söz sahibi olacaksanız dünyada, ürettiğiniz ürünleri dünyanın her tarafına satabilecekseniz.”

“-Güçlü bir sanayinin olmanın yolu, katma değeri yüksek ürün üretmekten geçiyor. Bunun da yolu üniversitelerin bilgi üretmesidir.”

“-Adalet en büyük sorunumuzdur. Ülkeye adaletin gelmesi lazım. Adaletin olmadığı bir yerde devleti ayakta tutamazsınız ve devlet çürümeye başlar.”

“-Şimdi geçen gün öğretmenler bir hak talebinde bulunuyorlar. Öğretmenler yerde sürükleniyor, olmaz; öğretmeni yerde sürüklenen bir ülke olmaz. Öğretmen başımızın tacıdır. Hangi görüşten olursa olsun bütün evlatlarımızı yetiştiren kişidir.”

“-Muhtarlık Kanunu çıkacak ve muhtarlar demokrasinin temel taşı olarak görevlerini alacaklar siyaset arenasında.”

“Altı lider bir aradayız”

“-Bir millet masası var, kurduk böyle bir masa ve 6 lider bir aradayız. 6’mız ortak hareket ediyoruz.”

“-Demokrasi istiyoruz, hukuk istiyoruz, adalet istiyoruz, kadın-erkek eşitliği istiyoruz, üretim istiyoruz. Kul hakkı yiyen istemiyoruz.”

“- Her birimiz beraber hareket ediyoruz, Türkiye’nin içinde bulunduğu şartları biliyoruz ve Türkiye’yi bu badireden çıkarmak zorundayız. Çıkarmak hepimizin görevidir, hepimizin ortak hedefidir. Adaletten yana, hukuktan yana, liyakatten yana bütün kararları müşterek alıyoruz.”

“-Bize diyorlar ki: ‘Hemen niçin cumhurbaşkanı adayınızı göstermiyorsunuz?’ Önce biz hangi konularda görüş birliğine vardık, önce bunun üzerinde oturup bir konuşmamız lazım. Önce bu işin felsefesini ortaya koymak lazım.”

“-Birliktelikte ne yapacağız, neleri yapacağız, hangi olayları öncelikli ele alacağız, hangileri daha sonraki bir süreçte ele alınacak? Hangi komisyonları kuracağız? Bu komisyonların görevleri neler olacak? Önce bunları tespit edeceğiz.”

“-Arkasından Allah nasip ederse hep beraber bir araya geleceğiz, cumhurbaşkanı adayımızı seçeceğiz ve kamuoyuna duyuracağız.”

“-Şundan emin olun: 13. Cumhurbaşkanı, Millet İttifakı’nın seçtiği cumhurbaşkanı adayı olacak. Bundan emin olun. O cumhurbaşkanı devleti bilecek, devlette adaleti bilecek, devlette liyakati bilecek, fakirin fukaranın yanında olacak.”

“Torpili kaldıracağız”

“-Gençler çok şikayet ediyorlar torpilden, torpili kaldıracağız. Söyledik, kararı da aldık.

“-Giriyorsunuz hakimlik sınavına, Türkiye ikincisi oluyorsunuz. Bir kız kardeşimiz Türkiye ikincisi ve mülakatta eleniyor. Matematikte, öğretmenlikte Türkiye yedincisi mülakatta eleniyor. Bu torpile son vereceğiz.”

“-Kul hakkı yiyenler ile bizim işimiz var, hesaplaşacağız.”

“-Türkiye güçlü bir ülkedir. Türkiye bölgesinde en güçlü ülke olmayı hak ediyor.”

“-Bunların tamamını yapacağız. Tek desteğimiz millettir, yani sizlersiniz. Sizlerden destek istiyoruz, bize katılın diyoruz. Bize katılın, Türkiye’yi aydınlığa çıkaralım.”