Katalonya: Bağımsız bir devlet kurma hakkını elde ettik

Katalanlar, İspanyol polisinin engelleme girişimlerine rağmen bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti. Bölgesel Katalan hükümetine göre, polisin plastik mermi kullandığı olaylarda 761 kişi hastanelik oldu.

Katalonya’daki seçmenler, Ä°spanya Anayasa Mahkemesi’nin askıya alınmasına karar verdiÄŸi, merkezi hükümetin de yasa dışı olarak kabul ettiÄŸi bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti.

Referandumun gerçekleÅŸmemesi için Ä°spanyol polisi tarafından alınan önlemler sürerken, Girona kentinde Katalonya BaÅŸkanı Carles Puigdemont’un oy kullanacağı seçim merkezinde güvenlik güçleriyle seçmenler arasında arbede yaÅŸandı.

Polis, oy verme işleminin başladığı spor salonuna, ön kapının camını çekiçle kırarak girdi. Puigdemont yaşanan arbede nedeniyle başka bir seçim merkezinde oyunu kullandı.

“Sonsuza dek utandıracak”

Çıkan olaylarla ilgili konuÅŸan Katalan lider Puigdemont, güvenlik güçlerinin “oy pusulası, sandık ve okullara”, cop ve plastik mermilerle” karşılık verdiÄŸini söyleyerek, “Bu polis zulmü, Ä°spanyol devletini sonsuza dek utandıracak” dedi.

Katalan yetkililer, olaylarda 465 kişinin yaralandığını açıkladı. İspanya İçişleri Bakanlığı, yaralı polis sayısını ise 11 olarak duyurdu.

Polis, Barcelona kentindeki Treball seçim merkezinin önündeki bazı Katalanları sürükleyerek uzaklaştırdıktan sonra gözaltına aldı.

Ä°spanya İçiÅŸleri Bakanı Juan Ignacio Zoido, Barcelona’da el koyulan oy pusulası ve sandıkların görüntülerini Twitter’da paylaÅŸtı.

Polis seçim merkezlerinin “çoÄŸunu” kapattı

Birçok Katalan aile ve aktivist, sandıkların kurulduÄŸu okul ya da diÄŸer binaları iÅŸgal ederek, polisin bu yerleri seçime kapatmasına engel olmaya çalıştı. Ancak Ä°spanyol hükümeti, oy verme iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilmesi planlanan merkezlerin “çoÄŸunu” kapattığını duyurdu.

Katalan bölgesel hükümetinin sözcüsü Jordi Turull ise gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, seçim merkezlerinin dörtte üçünün açık olduğunu duyurdu ve seçmenlerden oy vermeye devam etmelerini istedi.

Ä°spanyol polisinin referandumu engellemek için günlerdir sürdürdüğü giriÅŸimlere raÄŸmen Katalan yetkililer, yaklaşık 5.3 milyon seçmene Katalonya genelinde kurulan 2 bin 300’ü aÅŸkın seçim merkezine giderek oy kullanmaları için çaÄŸrıda bulunmuÅŸtu. Katalonya’daki referandum pusulasında “Katalonya’nın bir cumhuriyet olarak bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?” sorusu yer alıyor.

Katalan liderler, referandumdan “evet” çıkması halinde 48 saat içine bağımsızlık ilan edeceklerini duyurdular.

Spanien Katalonien Unabhängigkeits-Referendum Poilzei schreitet ein
Polis tarafından zorla götürülen bir Katalan seçmen

Anketlere göre ‘hayır’ çıkacak

Birçok Katalan, bölgenin geleceğine dair bir oylama yapılmasına destek verirken, yapılan kamuoyu yoklamalarına göre bağımsızlık talep eden Katalanlar azınlıkta.

Katalan Özerk Yönetimi’nin haziran ayında kendi anket ÅŸirketine yaptırdığı ankete göre; Katalanların yüzde 41’i bağımsızlık isterken, yüzde 49’u Ä°spanya’nın bir parçası olarak kalmayı destekliyor.

Anketler, Katalan seçmenlerin Madrid yönetimi tarafından onaylanan bir referandumu, tek taraflı olarak ilan edilen bir referanduma tercih ettiğini ortaya koyuyor.

Katalonya’da 2014 yılında yapılan sembolik referanduma katılanların yüzde 80’i bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. Ancak referanduma katılım yüzde 40 civarındaydı.

Ekonomik faktörler

Madrid yönetimi ile Katalonya’yı karşı karşıya getiren bağımsızlık referandumuna iliÅŸkin en büyük endiÅŸelerden biri Ä°spanya’nın en zengin özerk bölgesinin bağımsızlığını ilan etmesiyle ülke ekonomisinin büyük bir darbe alması.

Katalonya’nın ayrılması halinde Ä°spanya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın beÅŸte birinden mahrum kalacağı tahmin ediliyor. Bu, milli gelirde 200 milyar Euro’luk bir azalmaya tekabül ediyor. Hatta bazı uzmanlar Katalonya ekonomisinin çökeceÄŸini ve yüzde 20 oranında küçüleceÄŸi tahmininde bulunuyor.