Kabil havaalanında intihar saldırıları

Kabil’de İslam Devleti’nin (IŞİD) üstlendiği bir saldırı gerçekleşti. Perşembe günü gerçekleşen saldırıda 12 Amerikan askeri yaşamını yitirirken 15 askerin de yaralandığını belirten üst düzey bir ABD’li general, tahliye devam ederken ABD güçlerinin daha fazla saldırıya hazır olduğunu belirti. Bölgeden gelen haberlere göre içinde çocukların da olduğu 60’dan fazla Afgan’ın da yaşamını yitirdi…

Taliban’ın yaklaşık iki hafta önce Başkan Joe Biden’ın ABD askerlerini çekmesi için verdiği 31 Ağustos tarihinden önce iktidarı ele geçirmesi üzerine Kabil havaalanı kapıları kırılarak Afganistan’ı terk etmek isteyen insanlarla doldu.

İslam Devleti yaptığı (IŞİD) açıklamada sorumluluğu üstlendi ve intihar bombacılarından birinin “Amerikan ordusuyla çevirmenleri ve işbirlikçileri” hedef aldığını söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Başkanı ABD’li General Frank McKenzie, gazetecilere verdiği demeçte, İslam Devleti’nden (IŞİD) gelen tehdidin devam edeceğini beklediklerini söyledi.

McKenzie, IŞID’den gelen bu saldırıları beklediklerini, yeni saldırıların olacağını da beklediği ve ellerinden geldiğince bu saldırıları karşılamak için hazırlıklı olduklarını belirti.

Taliban güçlerinin Kabil’i 15 Ağustos’ta ele geçirmesinden bir gün önce, ABD ve müttefik birlikleri geri çekilirken ülke çapında hızlı bir tahliye devam ediyordu. ABD, ordusu 31 Ağustos’a kadar ülkeden tamamen çekilmek için büyük bir yarış içinde. Gelişmelerden haberdar bir yetkilinin Reuters’e verdiği demeçte, Biden’ın saldırılar sonucunda 31 Ağustos’ta çekilme hedefini değiştirmeyi planladığına dair bir belirti olmadığını söyledi.

Genaral, McKenzie’de tahliye görevinin durmayacağını söyledi.

Bu tür saldırılar devam ederken bile görevimizi yürütmeye devam edebileceğimizi düşünüyorum.” diyerek, ABD güçlerinin Perşembe günkü saldırının faillerinin “peşine düşeceğini” de sözlerine ekledi.

Taliban’dan bir yetkili, aralarında çocukların da bulunduğu en az 13 kişinin öldüğünü ve 52 kişinin yaralandığını, ancak video görüntülerinden geçiş döneminin beklenenden daha pahalıya mal olacağını açıkladı.

ABD’li yetkililer, Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nda güvenliği sağlayan yaklaşık 5 bin 200 Amerikan askeri olduğunu söyledi. Saldırılar, ABD ve müttefiklerinin Afganları İslam Devleti (IŞİD) militanlarının tehdidi nedeniyle havaalanının etrafındaki bölgeyi terk etmeye çağırması sonrasında gerçekleşti.

2001’den bu yana Afganistan savaşında ABD ordusunun ölü sayısı yaklaşık 2.500’ün üzerinde.

ABD’nin Kabil Büyükelçiliği Çarşamba günü yayınladığı bir uyarıda, vatandaşlara havaalanına gitmekten kaçınmalarını tavsiye etmiş ve adı konmamış “güvenlik tehditlerini” gerekçe göstererek havaalanın da kalabalıklar oluşturulmaması konusunda uyarmıştı.

İslam Devleti’ne (IŞİD) ABD ve Taliban ilk kez birlikte karşı çıkıyor.

Biden, Saraya yakın bir kaynağa göre patlamaların bildirildiği sırada Afganistan’daki durum hakkında güvenlik yetkilileriyle bir toplantıdaydı.

Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris video bağlantılarıyla olayları izledi.

Kabil’deki batılı bir diplomat, son uyarılara rağmen havaalanı kapılarının dışında hala “inanılmaz derecede kalabalık” olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’dan Perşembe günü yapılan açıklamada, ABD ve müttefiklerinin tarihin en büyük hava tahliyelerinden birini gerçekleştirerek 13 bin 400’ü Çarşamba günü olmak üzere yaklaşık 95 bin 700 kişiyi tahliye ettiği bildirildi.

Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Afganistan’da hala yaklaşık 1500 Amerikan vatandaşı olduğunu ve en az 4 bin 500 Amerikan vatandaşının ülkeden tahliye edildiğini söyledi.