İşçilerin 6 buçuk milyon dolar alacakları ödendi

İNŞAAT-SEN Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, 500 işçinin hakları olan 6 buçuk milyon doları geri aldığını duyurdu.

İnşaat Emekçileri Sendikası (İNŞAAT-SEN) Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, hakkedişleri Aralık 2018’den beri ödenmeyen 500 işçinin haklarını geri aldığını duyurdu. 30 ülkede faaliyetlerini yürüten Kayı Holding’e bağlı Kayı İnşaat, Cezayir’de bulunan Sahra Çölü’nde yaptırdığı Bechar ve Ouargla Askeri Hastaneleri, Cite Financiere ile Oran Askeri Konaklama’nın şantiyelerinde çalıştırdığı yaklaşık 500 işçinin hakedişlerini Aralık 2018’den itibaren ödememeye başladı. Bir yıllık maaşlarının ödenmemesi üzerine işçiler, haklarını almak için çeşitli eylemlere başladı. İlk olarak Kasım 2019’da bulundukları şantiyede greve çıkan işçiler, daha sonra eylemlerini Ankara ve İstanbul’da sürdürdü.

HAKLARI ÖDENDİ

İşçiler, birçok kez Kayı Holding’in patronu Coşkun Yılmaz ile görüşse de sonuç alamadı. Kayı İnşaat ise, ekonomik krizden dolayı konkordato ilan ettiğini duyurdu. Son olarak Ocak 2021’de Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kayı İnşaat şirketine ait olan Gaziantep Şehir Hastanesi’ndeki hisselerinin satılmasıyla işçilerin haklarının ödeneceğini açıkladı. Konkordato ilan eden firmaya açılan davaya işçiler de müdahil oldu. Sağlık Bakanlığı ile alıcı firma Rönesans Holding arasında Gaziantep Şehir Hastanesi hisselerinin satılmasına ilişkin anlaşma sağlanması üzerine işçilerin yaklaşık 6 buçuk milyon dolar olan alacağının tümü ödendi.

Birlikte mücadele ile haklarını kazandıklarını duyuran koordinasyon, “Büyük bir mücadele yürüttük. Bu kavganın sonunda tüm işçilere ve dostlarımıza mutlu haberi veriyoruz: İşçiler kazandı, biz kazandık. Gün gün, adım adım, birlikle, mücadeleyle, akılla, disiplinle, ciddiyetle. Zafer bizim” dedi. (MA)