‘Ä°nsanlar su bulamazlarsa, suyun olduÄŸu yerlere göç dalgaları oluÅŸur’

Küresel ısınma ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi gibi konuların tartışıldığı COP26 Zirvesi’nde beÅŸinci güne girildi.

Ä°skoçya’nın Glasgow ÅŸehrindeki toplantılarda aşırı doÄŸa olayları ve emisyon oranının yanı sıra tatlı suya eriÅŸim ve dünyanın bazı bölgelerinde yaÅŸanan su sıkıntısı gibi konular da masaya yatırıldı.

Gelecekte dünya savaşlarının su sorunu yüzünden çıkacağına dair bilim insanlarının öngörüleri uzun yıllardır tartışma konusuydu.

COP26’da konuÅŸan Dr. Shadad Attili’nin söyledikleri bu öngörüyü doÄŸrular nitelikte. Eski Filistin Su Bakanı Attili’ye göre gerekli çalışmalar yapılmazsa yakın gelecekte insanlar suya eriÅŸimin kısıtlı olduÄŸu bölgelerden suyun bol olduÄŸu yerlere göç etmek zorunda kalacak.

[bs-quote quote=”Ä°nsanlar suya eriÅŸemezse, suyun olduÄŸu bölgelere göç eder. Ä°nsanların yeteri kadar yiyeceÄŸi yoksa, yiyecek bulabileceÄŸi yerlere göç eder. Bu durum ülkelerde iç istikrarsızlık yaratır. Aynı zamanda da bölgesel istikrarsızlık…” style=”default” align=”left” color=”” author_name=”Dr. Shadad Attili ” author_job=”” author_avatar=”” author_link=””][/bs-quote]

Bu durumun küresel bir sorunu körüklediğini belirten Attili, yeni göç dalgalarının dünya genelinde büyük bir istikrarsızlığa yol açacağını, bu durumun savaş, ekonomi ya da insan hakları ihlallerinden ziyade su sorunu sebebiyle olacağını ifade ediyor.

Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin dünyadaki yaÄŸmur yağış oranına ve ÅŸekline etki ettiÄŸini ifade eden Attili, “YaÄŸmurun yağış ÅŸekli ve miktarı tarım sektörüne doÄŸrudan yansıyor. Çiftçiler yaÄŸmura bağımlılar. Suya eriÅŸim, insanların temel haklarından bir tanesi. Ä°nsanlar suya eriÅŸemezse, suyun olduÄŸu bölgelere göç eder. Ä°nsanların yeteri kadar yiyeceÄŸi yoksa, yiyecek bulabileceÄŸi yerlere göç eder. Bu durum ülkelerde iç istikrarsızlık yaratır. Aynı zamanda da bölgesel istikrarsızlık… Durum gerçekten de çok ciddi.” diye konuÅŸtu.

“YeÅŸil Fon diye bir ÅŸey oluÅŸturulmalı. Bu sayede iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin sonuçlarına karşı, geliÅŸmekte olan ülkelerin mali sorunları çözülebilir. Adaptasyon, kısıtlama ve diÄŸer meseleler… Su rezervlerini artırmalıyız. Tarımda kullanılan sulama sistemleri çok daha iyi bir ÅŸekilde yönetilmeli. Her sektörde reform yapılmasına ihtiyaç var. Su sektöründe buharlaÅŸmayı ve su kaybını önlemek için reform yapılmalı. Her damla suyu bölgemizde tutmak içinçalışmalar yapılmalı.”