Ä°ngiltere’de, sığınmacıları durdurması için Türkiye’ye ödeme yapmış

Ä°ngiltere’nin Türkiye’ye sığınmacıları durdurmak için 3 milyon sterlin ödediÄŸi iddiası, uluslararası basında geniÅŸ yankı buldu. The Guardian gazetesi, Ä°ngiltere’nin Türkiye’nin sınır gücü operasyonları için saÄŸladığı ekipman ve finansman desteÄŸinin kapsamını, sığınmacıların Avrupa’ya geçiÅŸini engelleyecek ÅŸekilde geniÅŸlettiÄŸini yazdı.

Gazetenin haberine göre, Ä°ngiltere İçiÅŸleri Bakanlığı, Türkiye’ye 2022 yılında 3 milyon sterlin ödedi. Bu paranın bir kısmı, Türkiye’nin Ä°ran ve Suriye sınırlarında kullanmak üzere araç ve eÄŸitim desteÄŸi olarak verildi. Bir kısmı da, Türkiye’deki sığınmacılara geri dönüş ve yeniden entegrasyon yardımı olarak ayrıldı.

Haberde, Ä°ngiltere’nin bu desteÄŸinin “Resmi kalkınma yardımı” (ODA) bütçesinden saÄŸlandığı ve bakanlığın Ä°stihbarat Direktörlüğü’nün parçası olan Uluslararası Operasyonlar aracılığıyla ödendiÄŸi belirtildi.

The Guardian, Türkiye’nin sınırda yaptıklarını eleÅŸtiren insan hakları savunucularının görüşlerine de yer verdi. Haberde, Türk sınır güçlerinin sığınmacılara karşı aşırı ÅŸiddet ve kötü muamele uyguladığına dair video kayıtları olduÄŸu iddia edildi.

Ä°ngiltere İçiÅŸleri Bakanlığı ise, The Guardian’a yaptığı açıklamada, yasadışı göç, uyuÅŸturucu kaçakçılığı ve modern kölelikle mücadele için yurtiçi ve yurtdışında çalıştıklarını söyledi. Bakanlık sözcüsü, “Bunun gibi sosyal açıdan büyük zarar veren konularla ilgili attığımız adımlar, Türkiye gibi müttefiklerimizdeki operasyonel meslektaÅŸlarımızla karşılıklı yarar saÄŸlayan yakın çalışmayı da kapsıyor” dedi.

Bu haber, Ä°ngiltere’nin Türkiye’ye sığınmacıları durdurmak için 3 milyon sterlin ödediÄŸi iddiasını ele alan profesyonel tonlu, uzun bir blog yazısıdır. Bu yazının formatını, uzunluÄŸunu ve tonunu deÄŸiÅŸtirmek isterseniz aÅŸağıdaki önerilerden birini seçebilirsiniz.


Kaynak:
The Guardian: Ä°ngiltere, sığınmacıları durdurmak için Türkiye’ye 3 milyon sterlin ödedi. https://www.birgun.net/haber/the-guardian-ingiltere-siginmacilari-durdurmak-icin-turkiye-ye-3-milyon-sterlin-odedi-443811