İmamoğlu’na “Sahte Diploma” Suçlamasıyla 8 Yıl 9 Ay Hapis Talebi

İstanbul – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen “sahte diploma” soruşturmasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi tamamladı. Savcılık, İmamoğlu’nun usulsüz yatay geçişle diploma aldığı iddiasıyla 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep etti. Hazırlanan iddianame, Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş’ın haberine göre, 20 sayfalık iddianamede, “zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik” suçlaması yöneltilirken, İmamoğlu’nun yükseköğrenim diplomasını hukuka aykırı şekilde elde ettiği ve bu belgeyi yüksek lisans başvurularında, askerlik işlemlerinde ve seçim süreçlerinde kullandığı öne sürüldü.

CİMER’e Yapılan İhbar Sonrası Soruşturma Başlatıldı

Soruşturmanın 18 Eylül 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan bir ihbarla başladığı belirtilirken, delil olarak Yükseköğretim Denetleme Kurulu raporu, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul İl Seçim Kurulu yazışmaları, ilgili okul belgeleri ve bazı tanık beyanları iddianameye eklendi.

Savcılık, İmamoğlu’nun geçiş yaptığı Girne Amerikan Üniversitesi’nin 1990 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmadığını ve yatay geçiş yapılabilecek okullar arasında yer almadığını ifade etti.

İddianamede, İmamoğlu’nun öğrenci kaydının gerçeğe aykırı şekilde Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisiymiş gibi işlendiği ve bu şekilde sahte bir belge düzenlendiği öne sürüldü.

3 Kişilik Kontenjana 54 Öğrenci İddiası

Savcılık ayrıca, yatay geçiş kontenjanlarının usulsüz şekilde artırıldığını, başvuruların süresi dolmadan sonuçlandırıldığını ve bazı öğrencilerin listeden çıkarılıp yerlerine yeni kişilerin eklendiğini belirtti. Normalde 3 kişilik kontenjanı olan bir bölüme 54 öğrencinin usulsüz biçimde kabul edildiği kaydedildi.

İddianamede, İmamoğlu’nun bir konuşmasında kullandığı “geçiş yapanları duyduğumda şok oldum” ifadesine de yer verildi. Savcılık, bu beyanın İmamoğlu’nun geçişin mümkün olmadığını bildiğinin kanıtı olduğunu savundu.

Siyasi Yasak Talebi de Var

Savcılık, İmamoğlu’nun eylemlerinin zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik suçu oluşturduğunu öne sürerek, 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep etti. İddianamede, diploma sürecine dahil olduğu düşünülen bazı akademik ve idari personel hakkında ise ayrı bir soruşturmanın sürdüğü bilgisi de yer aldı.

Ne Olmuştu?

İstanbul Üniversitesi, 18 Mart 2025’te Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasını iptal etme kararı almıştı. Kararın gerekçesi olarak, “açık hata” ve “yokluk” halleri gösterilmişti. Söz konusu diploma, İmamoğlu’na 1991 yılında verilmişti.

İmamoğlu’na “uygundur” raporu veren İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Ahmet Köse, yaşanan baskılar üzerine istifa etmişti.

Diploması iptal edilenler arasında Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aylin Ataay Saybaşılı da bulunuyordu. Saybaşılı’nın doktorasını Fransa’nın prestijli Sorbonne Üniversitesi’nde yaptığı belirtilmişti.

İptal kararı, alındığı tarihten tam 55 gün sonra, 12 Mayıs 2025’te İmamoğlu’na tebliğ edilmişti.

Öte yandan, diploma iptali sürecine imza atan isimlerden Doç. Dr. Yasin Çetin’in, iktidara yakın Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA)’nın eğitmenleri arasında yer aldığı ortaya çıkmıştı.

İmamoğlu’nun avukatları, iptal kararına karşı yargı yoluna başvurarak idari dava süreci başlatmıştı.


NHY / T24 / Cengiz Anıl Bölükbaş – 3 Temmuz 2025