NASA duyurdu: İlk kez yaşanabilir bir gezegende ‘su’ bulundu

NASA, Dünya’dan 97 ışık yılı uzaklıkta “GJ 9827d” olarak adlandırdığı ötegezegende su molekülleri tespit edildiÄŸini duyurdu. Bu, su açısından zengin atmosfere sahip küçük ve sıcak bir ötegezegenin ilk kez doÄŸrudan gözlemlendiÄŸi anlamına geliyor.

GJ 9827d, Dünya’nın yaklaşık iki katı çapında bir gezegen olup, ev sahibi yıldızına çok yakın bir yörüngede bulunuyor. Bu nedenle, gezegenin yüzey sıcaklığı yaklaşık 600 derece Celsius civarında tahmin ediliyor. Bu kadar sıcak bir ortamda, gezegenin atmosferinde su buharı olabileceÄŸi pek beklenmiyordu.

Ancak NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanan gökbilimciler, gezegenin yıldızının önünden geçtiÄŸi sırada, gezegenin atmosferinden gelen ışığın spektrumunu incelediler. Bu analiz sonucunda, gezegenin atmosferinde su moleküllerinin izlerini tespit ettiler.

Bu keşif, ötegezegenlerin atmosferlerinin yapısını anlamak için önemli bir adım olarak görülüyor. Çünkü GJ 9827d, Dünya gibi kayalık ve su açısından zengin bir gezegen ile Jüpiter gibi gaz devi ve hidrojen açısından zengin bir gezegen arasında bir geçiş bölgesinde yer alıyor. Bu bölgedeki gezegenlerin atmosferleri nasıl oluştuğu ve nasıl evrimleştiği henüz tam olarak bilinmiyor.

AraÅŸtırmanın yazarlarından Laura Kreidberg, “Bu kadar küçük bir gezegende su bulunması dönüm noktası niteliÄŸinde bir keÅŸif” dedi. Montreal Ãœniversitesi Trottier Dış Gezegenler AraÅŸtırma Enstitüsü profesörlerinden Björn Benneke ise “Bu, su açısından zengin atmosfere sahip bu gezegenlerin diÄŸer yıldızların etrafında var olabileceÄŸini atmosferik bir tespit yoluyla doÄŸrudan gösterebileceÄŸimiz ilk sefer olacak” dedi.

AraÅŸtırmacılar, GJ 9827d’nin atmosferinin nasıl oluÅŸtuÄŸunu ve hangi kimyasal bileÅŸenlere sahip olduÄŸunu belirlemek için daha fazla gözlem yapmayı planlıyorlar. Ayrıca, bu gezegene benzer baÅŸka ötegezegenler de bulmaya çalışacaklar. Bu sayede, ötegezegenlerde yaÅŸamın olasılığına dair ipuçları elde edebilecekler.