Die Welt gazetesi yazarı Deniz Yücel hakkında Türkiye’de “cumhurbaşkanına hakaret” ve “devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlamalarıyla yargılanan bir dava devam ediyor.
Yücel, 2017 yılında bu suçlardan dolayı yaklaşık bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmiş ve Almanya’ya dönmüştü. Ancak savcılık, Yücel’in yazılarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk devletine hakaret ettiğini iddia ederek 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemişti.
Yücel’in avukatı, müvekkilinin Almanya’da ifade vermesi için istinabe (hukuki yardımlaşma) evraklarının gönderilmesini talep etti. Ancak Alman hükümeti, istinabe evraklarını iade etti. Bunun üzerine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Yücel’in savunmasının alınabilmesi için yakalama kararı çıkardı. Duruşma 17 Ekim 2023’e ertelendi.
Yücel’in yakalanması halinde Türkiye’ye iade edilip edilmeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Almanya ile Türkiye arasında 1979 yılında imzalanan suçluların iadesine ilişkin anlaşma gereği, Almanya vatandaşı olan Yücel’in iadesi mümkün görünmüyor. Ancak Türkiye’nin bu karara nasıl tepki vereceği de merak konusu.
Yücel, Die Welt gazetesindeki yazılarında Türkiye’nin iç ve dış politikasını eleştirmiş, Erdoğan’ın otoriterliğini ve insan hakları ihlallerini gündeme getirmişti. Yücel, ayrıca PKK terör örgütü propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçlarından da yargılanmış ve bu suçtan 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024