Gabriel: ErdoÄŸan nedeniyle eÅŸim tehdit edildi

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Gabriel, Türkiye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile arasındaki tartışma nedeniyle eÅŸinin tehdit aldığını belirtti. Gabriel, “ErdoÄŸan’ın tavrının bazılarını motive ettiÄŸi açık” diye konuÅŸtu.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasındaki tartışmayla bağlantılı olarak ailesinin tehdit edildiğini ifade etti.

Gabriel Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, “ErdoÄŸan’ın tarzı, belli ki bazılarını eÅŸimi sıkıntıya sokmak, rahatsız etmek yönünde motive ediyor” diyerek, “bunun kötü bir sonuç” olduÄŸunu kaydetti.

DışiÅŸleri Bakanı, “Bir devletin zirvesi, kiÅŸilere yönelik böyle bir tavır sergilemeye baÅŸlarsa, bizzat kiÅŸileri rahatsız etme hakkını kendinde görenler de maalesef çıkabiliyor” dedi.

Gabriel’in ailesine yönelik tehditlere daha önce de Rheinpfalz gazetesi yer vermiÅŸti. Bakanın, pazartesi günü seçim kampanyası kapsamında bulunduÄŸu Ludwigshafen’da yaptığı açıklamada, kendisinin ErdoÄŸan ile yaÅŸadığı tartışma baÄŸlamında eÅŸinin tehdit edildiÄŸini aktardığı belirtilmiÅŸti.

“EÅŸimin telefonuna tehdit mesajları bırakıldı”

Rheinpfalz gazetesinin haberine göre Gabriel Ludwigshafen’daki konuÅŸmasında “diÅŸ hekimi olan eÅŸinin muayenehanesindeki telesekretere tehdit mesajları bırakıldığını” belirtti.

ErdoÄŸan’ın “Türkiye’yi demokratik olmayan bir devlete dönüştürdüğünü” belirten Gabriel, “Bir yıl önceki darbe giriÅŸimi kötüydü. Ama ÅŸimdi ErdoÄŸan kendi darbesini yapıyor” dedi.

Türkiye’deki demokrasi hareketine destek

Almanya DışiÅŸleri Bakanı diÄŸer yandan, “ErdoÄŸan ile aynı tarafta yer almayanlarla gelecekte daha sıkı bir iÅŸbirliÄŸi yapılması gerektiÄŸini” söyledi. “Türkiye’nin yarısından fazlasının demokrasiden yana olduÄŸunu ve ErdoÄŸan’ı desteklemediÄŸini” belirten Gabriel, “Ä°nanıyorum ki Türkiye’de de birçok insan Avrupa ve Almanya’nın, Türkiye’de demokrasiyi desteklemesini ve öylece seyirci kalmamasını istiyor” diye konuÅŸtu.

“Türk-Alman dostluÄŸu büyük bir hazine”

Türk-Alman iliÅŸkilerini “büyük bir hazine” olarak tanımlayan DışiÅŸleri Bakanı Gabriel, “ErdoÄŸan’ın milliyetçiliÄŸi körüklemek adına Almanya ile Türkiye arasındaki böylesi bir tarihi dostluÄŸu tehlikeye atmasının son derece acı olduÄŸunu” belirtti.

ErdoÄŸan Almanya’da yaÅŸayan Türk kökenlilere genel seçimlerde, “Türkiye’ye yönelik düşmanca tutum içindeki partilere oy vermeme” çaÄŸrısı yapmış, Gabriel sert tepki göstererek, “Bu, ülkemizin egemenliÄŸine yönelik eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ bir müdahaledir” ifadesini kullanmıştı.

ErdoÄŸan “Haddini bil” demiÅŸti

Türkiye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Gabriel’in açıklamasına da yanıt vererek, ” Sen kimsin ki Türkiye’nin CumhurbaÅŸkanına konuÅŸuyorsun, sen Türkiye’nin DışiÅŸleri Bakanı ile konuÅŸ. Haddini bil. Kalkıp bize ders vermeye kalkıyor. Senin siyasetteki geçmiÅŸin ne, kaç yaşındasın?” ifadelerini kullanmıştı.

Almanya DışiÅŸleri Bakanı sözkonusu tartışma sonrası açıklama yapmamış, Almanya’da Funke Medya Grubu’nun DışiÅŸleri Bakanı Gabriel’e yakın çevrelere dayanarak verdiÄŸi haberinde ise, ErdoÄŸan’ın Gabriel’e iliÅŸkin açıklamalarının “hayretle karşılandığı” ve “bu ifadelerin sahibi hakkında fikir verdiÄŸi” belirtilmiÅŸti.