Frans’nın Yeni Parlamentosusu

Seçimler sonuçlandı . 2022 Parlamento seçimlerinin kazananı; seçimlere katılmayan seçmenler.

Fransa’da yaklaşık  49 milyon seçmen var. Yaklaşık 26 Milyon 500 bin seçmen sandığa gitmedi.

22 milyon 500 bin seçmenin oyu ile oluşan yeni parlamentoya çoğunluk, seçimlere ve parlamentoya ilgisiz.

19 Haziran seçimlerinde Colombia kazandı. Fransa kaybetti…

100 Yılı aşkındır  “Kendileri olmayanlar” tarafından yönetilen  Colombia halkı  ilk kez kendilerinin iktidarına yaklaştı.

50 Milyon 372 bin nüfuslu Colombia’da 39 Milyon seçmenden 11 Milyon 200 bininin oyunu  alan Gustavo  Petro  Cumhurbaşkanı seçildi. (Rakibi Eski Cumhurbaşkanı İşadamı Milyarder Rodolfo H.Suarez 10 milyon 500 bin oy aldı.)

19 Nisan Hareketi olarak 1974 kurulan M-19  Sosyalist Gerilla gurubunun eski önderlerinden Gustavo  Pedro Ekolojist Feminist Francia Márquez in de desteği ile 124 yıl sonra “Kendileri” olarak seçimleri kazanıp iktidara geldi Gustave  Petro  Başkan,Francia Marquez da Başkan yardımcısı oldu. Bu sonuçların  Colombia ve Latin Amerika için önemli değişikliklere yol açacağı açık… İzleyip göreceğiz.

Fransa’da ise Parlamento seçimleri “Yönetememe Krizi” yaratarak sonuçlandı.

Mutlak çoğunluğu alamayan E.Macron, bir taraftan Parlamentoda Ana Muhalefet Partisi durumuna gelen faşistlerle( Marie Le Pen- RN) , diğer yandan önemli ölçüde parlamenter çıkaran  Sol Birlik , NUPES in muhalefeti ile karşı karşıya.[1]

Macron’un ve Parlamentoda “hükümet sorununun ”çözümünde ilk akla gelen (ve muhtemelen olacak olan )Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Faşistlerle ortaklıktan yana olmayan Cumhuriyetçi  sağcılar (LR)Aşırı Sağ- Aşırı Sol kavramlarına sarılıp “Cumhuriyetin Düşmanlarına karşı” Macron’la hükümet kuracaklar. LR in önemli aktörlerinden J.Fracıs Coupé  19 Haziran akşamı buna yeşil ışık yaktı. “Macron ve LR sonunda Aşırılara karşı mücadelesini yükseltti. Aşırı Sol tıpkı Aşır Sağ gibi Fransa için kesin bir tehlikedir. Her ikisi de  şiddetin ve güvensizliğin  simgesidir.” Açıklaması ile Macron hükümetinde yer almaya aday olduğunu açıkladı. Her ne kadar  Cumhuriyetçilerin  Şefi Chrıstıan .Jacobe ,Macron ile koalisyona karşı olsa da.. (Cumhuriyetçilerin LR)61 Milletvekili ile 245 vekilli Macron ve ortakları  elbette  mutlak çoğunlukta. Ancak LR İçerisinde önemli bir ağırlığı olan Faşist kanat (Eric Ciotti )ne yapar bilinmez !

Sol Birlik şimdi iki seçimle karşı karşıya.

  1. J.Luc Mélenchon’un dayattığı “Komünist Partisi- Sosyalist Parti- Çevreci Yeşiller ve Boyun Eğmeyenler Parlamento dışında kimliklerini ve varlıklarını korusun, ancak Parlamentoda tek parti gibi davranarak “Ana Muhalefet Partisi “ olsun! Böylece Parlamentoda Ana Muhalefet Parti avantajlarını kullasın! Önerisi. ( Birlikteki bütün partiler  bunu reddetmekte şu an için.)
  2. Méelencon dışındakipartiler ; “her birimiz kimliklerimiz ile parlamentoda varız, ve her birimiz gurup kurma şansına  sahibiz. Ana Muhalefet avantajları yerine “Gurubu olan partiler” avantajını kullanarak daha etkili muhalefet yürüte bilir” görüşündeler.Bu iki yaklaşımdan  daha çok 2. yaklaşımın uygulanacağı anlaşılıyor.

Her hâlükârda seçimler Faşist ve Irkçı partinin(Le Pen- RN) Fransa tarihinde ilk kez “MEŞRU VE GÜÇLÜ” bir parti olarak Bourbon  Sarayına yerleşmesi ile sonuçlandı. .Fransa 5 .Cumhuriyet tarihinde İLK olan bu!

[1] Le Pen RN 89 parlementer çıkardı.  NUPES toplu olarak 131 Parlementere sahip. Ancak NUPES’i oluşturan partiler Mecliste ayrı ayrı partiler olarak temsil edilirler ise, NUPES içinde  71  Parlementer  ile Mélelnchon’un LFI Partisi ,  muhalefet içerisinde 3. Parti durumunda olacak.