Fransa’nın Ardından Üç Ãœlkesi Daha iPhone 12’nin Satışını Radyasyon Nedeniyle Yasaklayabilir

2023 yılında, Fransa’nın iPhone 12’nin aşırı radyasyon yaydığı gerekçesiyle satışını yasaklamasının ardından, Belçika, Almanya ve Hollanda gibi diÄŸer Avrupa ülkeleri de benzer bir karar almayı deÄŸerlendiriyor.

Fransa’da yapılan testler, iPhone 12’nin vücut tarafından emilmeye yatkın olan elektromanyetik dalga miktarının izin verilenden daha fazla olduÄŸunu ortaya çıkardı. Bu durum, kanser ve diÄŸer saÄŸlık riskleri konusunda endiÅŸelere yol açtı.

Apple, iPhone 12’nin radyasyon standartlarına uygun olduÄŸunu ve Fransız bulgularına itiraz ediyor. Ancak, ÅŸirketin bu itirazının diÄŸer Avrupa ülkelerini etkilemesi muhtemel deÄŸil.

Belçika hükümeti, iPhone 12’nin potansiyel saÄŸlık risklerini deÄŸerlendirmek için bağımsız bir uzman paneli kuracağını açıkladı. Almanya ve Hollanda’daki aÄŸ düzenleyiciler de konuyu inceliyor.

Ä°spanya’da tüketici dernekleri, Fransa’nın ardından iPhone 12 satışlarının kendi ülkelerinde de durdurulması çaÄŸrısında bulundu. Ä°ngiltere ise henüz bir karar açıklamadı.

Apple, Fransa’nın kararına karşı hukuki yollara baÅŸvuracağını açıkladı. Ancak, ÅŸirketin bu giriÅŸiminin baÅŸarılı olması beklenmiyor.

Sonuç olarak, iPhone 12’nin satışı önümüzdeki haftalarda ve aylarda daha fazla Avrupa ülkesinde yasaklanabilir. Bu durum, Apple’ın Avrupa’daki satışları için ciddi bir darbe olabilir.

Apple’ın itirazları

Apple, iPhone 12’nin radyasyon standartlarına uygun olduÄŸunu ve Fransız bulgularına itiraz ediyor. Åžirket, yaptığı açıklamada, telefonun küresel radyasyon standartlarıyla uyumlu olduÄŸunu ve telefonun uyumluluÄŸunu kanıtlayan çeÅŸitli Apple ve üçüncü taraf laboratuvar sonuçlarını Fransız ajansına sunduÄŸunu söyledi.

Apple, ayrıca, telefonun radyasyonundan kaynaklanan yanma veya sıcak çarpması riskine dayanan yasal sınırların, bilim insanlarının zarar verdiğine dair kanıt bulduğu seviyelerin çok altında belirlendiğini ve bu nedenle herhangi bir güvenlik riski olmadığını savunuyor.

Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün deÄŸerlendirmesi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), cep telefonlarının kullanımından kaynaklanan herhangi bir olumsuz sağlık etkisi tespit edilebilmiş olmadığını belirtiyor. WHO, cep telefonlarının yaydığı radyasyonun, Uluslararası Elektromanyetik Alanlar Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirlenen sınırlar içinde kaldığı sürece güvenli olduğunu söylüyor.

Avrupa’daki diÄŸer ülkeler

Fransa’nın ardından Belçika, Almanya ve Hollanda gibi diÄŸer Avrupa ülkelerinin de iPhone 12’nin satışını yasaklayabileceÄŸi belirtiliyor. Ä°spanya’da tüketici dernekleri, Fransa’nın ardından iPhone 12 satışlarının kendi ülkelerinde de durdurulması çaÄŸrısında bulundu. Ä°ngiltere ise henüz bir karar açıklamadı.