Fransa’da 85 Yahudi aydın, ateÅŸkes çaÄŸrısında bulundu

Fransa’da 85 Yahudi aydın, Ä°srail-Filistin çatışmasıyla ilgili bir bildiri yayımlayarak ateÅŸkes çaÄŸrısında bulundu. Bu aydınlar arasında eski Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Örgütü BaÅŸkanı Rony Brauman, sosyolog Michael Löwy ve gazeteci Tal Madesta gibi isimler yer alıyor.

Bu bildiri, Fransa’da yaÅŸayan Yahudi toplumunun bir bölümünün Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını desteklemediÄŸini gösteriyor. Bildirinin imzacıları, Ä°srail’in Gazze’de yürüttüğü operasyonun hem Filistinlilerin hem de Ä°sraillilerin acı çekmesine neden olduÄŸunu ve bölgede barışın saÄŸlanmasına engel olduÄŸunu savunuyor.

Bildiride, BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in Gazze’de etnik temizlik uyarısını dikkate alarak, Ä°srail’in Gazze’de uluslararası hukuku ihlal etmesini kınayan açık bir dil kullanıldı. Ayrıca, Gazze’nin Ä°srail ablukası altında ciddi bir insani krizle karşı karşıya olduÄŸuna vurgu yapıldı. Bildiri, savaÅŸ ve iÅŸgalin devam etmesinin ne barışı ne de esirlerin geri dönüşünü saÄŸlayacağını belirtti.

Bildiride, Gazze’deki 2 milyon kiÅŸinin su, gıda ve elektrik eksikliÄŸi yaÅŸadığı, hastanelerin ve ibadethanelerin saldırılara maruz kaldığı dile getirilerek, derhal bir ateÅŸkes çaÄŸrısı yapıldı. Aynı zamanda, Ä°srail’in kara saldırısının önlenmesi gerektiÄŸi ve Fransa hükümetinin Ä°srail’e yönelik koÅŸulsuz desteÄŸinin eleÅŸtirildiÄŸi ifade edildi.

Fransız hükümeti, Gazze’deki etnik temizliÄŸe karşı tavır almamakla suçlanırken, Gazze’deki ablukanın kaldırılması ve uluslararası yaptırımların uygulanması çaÄŸrısı yapıldı. Bildiride ayrıca, Ä°srail saldırılarında hayatını kaybeden ve yaralanan Filistinlilerin sayılarına da yer verildi.

Bu bildiri, Fransa’da Yahudi toplumunun çeÅŸitliliÄŸini ve farklı görüşlerini ortaya koyuyor. Bildirinin imzacıları, Ä°srail-Filistin çatışmasının çözümü için uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk almasını istiyor. Bildirinin yayınlanması, Fransa’da bu konuda daha geniÅŸ bir tartışma baÅŸlatmaya katkıda bulunabilir.