ABD DışiÅŸleri Bakanı Blinken, Senato’da Gazze saldırılarına karşı protesto edildi

ABD DışiÅŸleri Bakanı Antony Blinken, Senato Ödenek Komitesi’nde, Biden yönetiminin 106 milyar dolarlık yardım paketi talebini sunarken, Gazze’ye yönelik Ä°srail saldırılarını kınayan protestocular tarafından sert bir ÅŸekilde eleÅŸtirildi.

Blinken, ABD Savnma Bakanı Llyod Austin ile birlikte, yardım paketinin 14,3 milyar dolarının Ä°srail’e, 61,4 milyar dolarının da Ukrayna’ya ayrıldığını belirtti. Blinken, Ä°srail’in kendini savunma hakkına sahip olduÄŸunu ve ABD’nin bu hakkı desteklediÄŸini söyledi. Blinken, Gazze’de yaÅŸanan insanlık dramına da deÄŸinerek, ABD’nin insani yardım saÄŸlamak için çalıştığını ve ateÅŸkes için çaba gösterdiÄŸini ifade etti.

Ancak Blinken’in konuÅŸması sırasında, salonda bulunan bazı kiÅŸiler, Gazze’de yaÅŸanan katliama dikkat çekmek için slogan atmaya baÅŸladı. Ellerinde “Gazze halkına yönelik soykırımı durdurun”, “Gazze’de çocukları kurtarın”, “Gazze’ye özgürlük” yazılı pankartlar taşıyan protestocular, Blinken’i yuhalayarak konuÅŸmasını kesmeye çalıştı. Kongre polisi, protestocuları salondan çıkarmak için müdahale etti.

Protestocuların bir kısmı ise sessiz bir ÅŸekilde eylemlerine devam etti. Ellerini kana bulanmış gibi kırmızıya boyayan göstericiler, Blinken’in arkasındaki sıralarda oturarak ellerini havaya kaldırdı. Bu görüntü, Blinken’in Gazze’deki saldırılarda sorumluluÄŸu olan biri olduÄŸunu ima etti.

Blinken ise protestoculara aldırış etmeden konuÅŸmasına devam etti. Blinken, ABD’nin Ä°srail ve Ukrayna ile olan stratejik ortaklığını vurgulayarak, bu ülkelere yapılacak yardımın bölgesel istikrar ve güvenlik için önemli olduÄŸunu savundu. Blinken, ayrıca ABD’nin diÄŸer ülkelere de insani ve askeri yardım yapacağını sözlerine ekledi.

NHY/ BirGün