CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bir kez daha Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Basın Özgürlüğü Düşmanları listesinde yer aldı. Örgütten yapılan açıklamada, “ErdoÄŸan itaat eden ve onu öven basından hoÅŸlanıyor” denildi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2016 yılından sonra ilk kez basın üzerinde baskı oluşturan liderlere yer verdiği Basın Özgürlüğü Düşmanları listesini açıkladı. Dünyadaki 37 devlet ve hükümet başkanının yer aldığı listede Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.
Açıkladığı raporda “Türkiye CumhurbaÅŸkanı basından hoÅŸlanmıyor ya da daha doÄŸrusu, sadece ona itaat edip övgüde bulunduÄŸunda hoÅŸlanıyor” ifadelerine yer veren RSF, deÄŸerlendirmesini “EleÅŸtirel sesler, sadece her türlü kötüye kullanıma uygun geniÅŸ yorumlanabilir bir Terörle Mücadele Yasası’yla deÄŸil, aynı zamanda ‘CumhurbaÅŸkanına hakaret’ suçuyla da takibata maruz kalıyor. ErdoÄŸan farklı siyasi ve ekonomik araçlarla, hemen hemen tüm büyük medya gruplarını (özellikle de televizyonları) kontrol ediyor” ÅŸeklinde sürdürdü.
Türkiye’deki gergin siyasi iklimin gazetecilere yönelik ÅŸiddeti teÅŸvik ettiÄŸine de vurgu yapılan raporda “Son beÅŸ yılda 100’den fazla medya çalışanı saldırıya uÄŸradı. Bursa’da bir radyo istasyonunda çalışan bir gazeteci, bir dinleyici tarafından öldürüldü” denildi.
Türkiye’deki gazetecilerin çalışma koÅŸulları
Listeye iliÅŸkin yapılan deÄŸerlendirmede, “artık gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevi olmasa da Türkiye’de ÅŸu anda gazeteciler açısından tutuklanma riski, polis gözetimi veya pasaportsuz çalışma korkusunun yaygın olduÄŸu” belirtildi.
Raporda ayrıca 2020 yılında yaklaşık 50 medya çalışanının, özellikle Yunanistan sınırındaki Suriyeli mültecilerin durumu veya Covid-19 salgını hakkında yazdıkları için gözaltına alındığı, internette ErdoÄŸan’la iliÅŸkili yolsuzluk, kayırma gibi konulara yer verilen bin 300’den fazla baÄŸlantının ise sansürlendiÄŸi kaydedildi.
Erdoğan, 2016 yılında açıklanan listede de basın özgürlüğü düşmanları arasında sayılmıştı.
Ä°lk kez AB’li bir lider de listede
Listede bu yıl Macaristan Başbakanı Viktor Orban da ilk kez Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin lideri olarak yer aldı.
Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Azerbaycan lideri Ä°lham Aliyev, Belarus Devlet BaÅŸkanı Aleksander LukaÅŸenko, Brezilya Devlet BaÅŸkanı Jair Bolsonaro, Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Jinping, Suriye lideri BeÅŸar Esad, Suudi Arabisten Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Hong Kong Özel Ä°dari Bölge BaÅŸ Yöneticisi Carrie Lam ve Eritre CumhurbaÅŸkanı Isaias Afewerki, da RSF’in listesinde yer alan liderler.
DW/TY,HS
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024