Ekmeğini taştan çıkarıyor

ALTINOLUK- Balıkesir’in Altınoluk ilçesinde, parasız kalınca üzerine resim yaptığı taşları satmaya başlayan Vanlı ressam Salih Cengiz, 4 kişilik ailesinin geçimini bu yolla sağlıyor.
Yıllar önce Van ‘dan İstanbul ‘a gelerek yaptığı resimleri satarak geçinmeye çalışan ressam Salih Cengiz’in taşlarla buluşma hikayesi bir hayli hayli ilginç.

Vanlı ressam Salih Cengiz, İstanbul Bağcılar’da evinde yaptığı resimleri alarak eşi Şükran Cengiz ve çocukları ile Büyükçekmece sahiline gitti. Cengiz, Büyükçekmece’de kendine sergi alanı bulamaması ve bu konuda yetkililerden destek görmemesi üzerine, Çanakkale’ye kadar ilerledi, fakat resimlerini sergileyecek ve satacak bir mekan bulamadı.

Karşılaştığı insanların tavsiyesine uyan Cengiz, resimlerini satabileceği yer olarak gösterilen Altınoluk’a doğru yola çıktı. Cengiz, üzerindeki az miktarda paranın bir kısmını da feribota vererek Altınoluk’a ulaştı. Altınoluk’ta, Belediyenin kendisine gösterdiği bir mekanda sergi açarak, yaptığı resimleri satmaya başlayan Cengiz’in artık başka bir sorunu vardı. Daha önce yaptığı İstanbul figürlü resimler ve panolar Altınoluk’ta satılmıyordu.

TAŞLARLA TANIŞMA
Altınoluk’ta da umduğunu bulamayan Cengiz ve ailesinin, tüm birikimleri bitmek üzereydi. Sahilde eşi ve çocuklarıyla arabasının içinde yatıp kalkan ressam Cengiz, bir gece sahilden aldığı taşın üzerine kalemle resim yapmaya başladı. Ortaya çıkan eserden hoşlanan Cengiz, cebindeki son parayla aldığı yağlı boya ve fırçayla yaptığı taş üzerindeki resimler satılmaya başlayınca mutlulukları görülmeye değerdi.Taşlarla yeteneğini buluşturan Cengiz, şimdi Altınoluk’ta, Ressamlar Sokağı’nda resimlerini satarak 4 kişilik ailesini geçindirmenin mutluluğunu yaşıyor.

ÇEVRE İLÇELERDEN TAŞ TOPLUYOR
Ressam Salih Cengiz, çok çeşitli alanlara resim çalışması yaptığını belirterek, kendisini sıkıntıdan, darlıktan kurtaran resimlerin taşlara yaptığı resimlerduğunu söyledi.Altınoluk’ta resim yapacak taşların azaldığında yakın ilçelere giderek oradan taş topladığını belirten Cengiz, “Taşlara ilk yaptığım resimleri sergileyecek aparat dahi alacak paramız yoktu. Çareyi taşı taşa yapıştırmakta bulduk. Resimlerime ayaklık olarak da taşları kullandım. Şimdi çok şükür, 5 ila 30 lira arasında değişen fiyatlarla resimlerimizi satarak hem geçimimizi sağlıyoruz hem ressamlığımızı sürdürüyoruz” dedi.

(AA)