Eğitim Sen: Sürgünlerin hesabını hukuk önünde soracağız

Üyelerinin sürgün edilmesine tepki gösteren Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, sürgünlerin altına imza atanlardan hukuk önünde hesap soracaklarını söyledi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Mersin Şubesi, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), üyelerinin sürgün edilmesine ilişkin Gazi Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda sendika üyesi katıldı. Kitle sık sık, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganı attı. Açıklamada konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, sürgüne uğrayan arkadaşlarının başına gelecek olumsuzluklardan sürgün kararı uygulayanların sorumlu olduğunu söyledi.

‘SORUMLUSU SÜRGÜN KARARI ALANLAR’
Kamu malından haksız şekilde kazanç sağlayanların, görevlerini kötüye kullananların cezalandırılmayıp, bu uygulamaları ortaya çıkaran Gazi Anadolu Lisesi öğretmenlerin cezalandırıldığını kaydeden Sümbül, idari soruşturma sonrasında bu uygulamaları ortaya çıkaran öğretmenlere önce kınama, daha sonra idari tedbir olarak yer değiştirme cezasının uygulandığını söyledi. Soruşturma sonucu verilen cezaların uygulanmasının kötü sonuçlar doğuracağının altını çizen Sümbül, “Nitekim Gazi Anadolu Lisesinde yaşanan usulsüzlükleri yetkili amirlerine bildiren, kamu malının mevzuata aykırı kullanılmasını engelleyen öğretmenlerimizden birinin aldığı yer değiştirme, sürgün cezası hayati tehlike doğurabilecekken sağlık özrünü, sağlık raporunu dikkate almadan sürgün cezası verenler arkadaşımızın hayatından sorumludurlar. Gün ışığına maruz kaldığında DNA bozulması yaşayan, bu kapalı nedenle salonu olan bir okulda çalışması gereken arkadaşımızın başına gelecek her türlü olumsuzluktan sürgün kararını alanlar, uygulayanlar sorumludur” ifadelerini kullandı.

‘HUKUK ÖNÜNDE HESAPLAŞACAĞIZ’
Sümbül, devamında şunları kaydetti: “Eğitim Sen olarak üyemiz olsun ya da üyemiz olmasın hak, adalet arayan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin yanında dün olduk, bugün de yanlarında oluyoruz, yarın da yanlarında olacağız. Hem üyemizin, hem de üyemiz olmasa dahi sürgüne uğratılan, hak mücadelesi veren arkadaşlarımız, kamuoyu, bu cezayı verenler bilsin ki hukuk önünde adalet arayışımıza hiçbir güç engel olamayacaktır. Hukuksuz cezaların altına imza atanlarla hukuk önünde hesap soracağız.”

‘KİME GÜVENEREK YAPILDI?’
Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin ise, yapılan kanunsuz ve hükümsüzlüklerle ilgili kamu emekçileri arasında huzursuzluk yaratıldığını söyledi. Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kime güvenerek bu yolsuzlukları yapıldığını soran Tekin, “Yolsuzlukları ortaya çıkaran öğretmenlere mobbing uygulandı, göz dağı verildi. Şikayetçi olurlarsa da ‘sürgüne göndeririz’ tehditleri savuruldu. Yapılan bu hukuksuz uygulamalara karşı eğitim emekçileri susmasın” diye konuştu.